Lysglimt i kampen mot korrupsjon

Å si nei til 
korrupsjon krever også et personlig mot.

De siste dagene har jeg vært på ledersamling forMisjonsalliansens samarbeidspartnere i Sør-Amerika. Vi sitter i Brasil og snakker om felles utfordringer på kontinentet. Temaet korrupsjon seiler fort opp. Brasil er av de landene som har gjort det dårligere på korrupsjonsrankingen det siste året. Men midt i korrupsjonsskandalene er det likevel noen lysglimt.

Deltan Dallagnol er en relativt ung, kristen advokat på 35 år. Som representant for påtalemyndighetene leder han en omfattende etterforskning av korrupsjon i Brasil. Saken har sendt sjokkbølger gjennom hele det politiske systemet og flere av Brasils store selskaper. Til sammen er nå mer enn 70 høytstående personer tiltalt for å ha mottatt bestikkelser, unndratt seg skatt eller for å ha misbrukt offentlige midler.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

DEBATT:De fattiges stemme

På lista over tiltalte finner vi ledere fra det statlige oljeselskapet Petrobras, leder for det største bygningsfirmaet i Brasil, Odebrecht, og seniormedlemmer fra Brasils største politiske parti. Blant svært mange brasilianere har Dallagnol og hans medarbeidere nærmest fått en heltestatus, og i et intervju forteller Dallagnol om hvordan en mann stoppet han på gaten for å takke ham. Mannen hadde grått av glede da han så en av «prinsene» i et stort industriselskap bli fengslet, fordi det betydde at loven gjaldt for alle – uavhengig av status og rang. Det hadde han ikke trodd ville skje i Brasil.

Den storstilte etterforskningen viser at noen av landets institusjoner fungerer – selv i en svært turbulent tid med økonomisk krise og til dels politisk kaos. Da Brasil ristet av seg diktatorene på slutten av 80-tallet forsøkte landets nye ledere å etablere strukturer som ville sikre et fungerende demokrati. En av institusjonene som ble etablert varMinistério Público Federal (MPF).

MPF skal være vaktbikkje for å sikre at befolkningens rettigheter ivaretas og at offentlige midler forvaltes i tråd med intensjoner og vedtak. Den nærmeste parallellen i det norske systemet er kanskje sivilombudsmannen. Til tross for at denne institusjonen nå har eksistert i Brasil i over 30 år, har erfaringen vært at personer med posisjon og penger har vært uangripelige og hevet over loven. Den brasilianske befolkningens tålmodighet med korrupsjon er i ferd med å ta slutt, og operasjonen som Dallagnol leder har bred støtte i befolkningen.

MENINGER:Gud virker forsoning

Kombinasjonen av strukturer som er på plass, institusjoner som har modnet over tid, en økende utålmodighet i befolkningen og enkeltpersoner med mot til å fronte anklagene, gjør at Brasil nå opplever at de som er ansvarlige for storstilt korrupsjon og hvitvasking av penger ender bak lås og slå. Kampen mot korrupsjon gir resultater.

Korrupsjon er et vesentlig hinder i kampen mot fattigdom – ikke minst der de store pengene forvaltes av myndigheter og internasjonale selskaper. Ifølge rådgivningsorganisasjonen Global Financial Integrity taper utviklingsland mer på ulovlig kapitalflyt enn de får gjennom bistand og utenlandske investeringer.

I de fleste av prosjektene som Misjonsalliansen og andre frivillige organisasjoner støtter, foregår kampen mot korrupsjon et godt stykke lenger ned i systemet. I prosjekter og partnerorganisasjoner jobber vi for å sikre at det er tilstrekkelige interne systemer. Det skal ikke være for lett for en ansatt å stikke penger i egen lomme. Vi støtter prosjekter der lokale myndigheter må legge fram regnskap for innbyggerne for å vise hvordan kommunens penger er brukt. Strukturer og systemer etableres og forbedres.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men systemer og kontrollmekanismer er ikke nok. Å si nei til korrupsjon er et verdivalg – for den enkelte og for fellesskapet. For å bekjempe korrupsjon trenger vi en kultur der folk flest forventer at ledere med posisjon og makt gjør det som er rett. Det må skapes en forventning og et sosialt press som holder folk ansvarlige. Å si nei til korrupsjon krever også et personlig mot. Mot til å konfrontere andres korrupsjon. Mot til å stå imot fristelsen til korrupsjon for egen del.

For Deltan Dallagnol handler rettssakene mot korrupte ledere om nestekjærlighet, om å stå på de svakes side. Vil vi bekjempe fattigdom, fortsetter vi kampen mot korrupsjon.