Derfor er ikke Trump bra for USA (og ikke for oss andre heller)

Med Donald Trump i Det hvite hus vil den enorme anti-
amerikanismen vi opplevde 
under George W. Bush bare 
bli som en flau bris å regne.

For ett år siden var det mange som betraktet Donald Trumps kandidatur som en dårlig vits. I dag - med presidentvalget bare måneder unna - er det få som ler lenger.

Realistisk

Multimilliardæren fra New York har gjennom valgkampen sin gjort de fleste spådommer til skamme. Mange trodde Trump ville bli en døgnflue. Et slags politisk realityshow som kunne sette litt spiss på starten av en lang og kanskje småkjedelig kampanje. Et artig kjendisinnslag blant ellers gråe politikere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Så ville Trump ganske snart bli borte. For dette kunne jo umulig vare? Men vart har det så definitivt. Og etter denne ukens supertirsdag må vi venne oss til følgende: Det er faktisk en realistisk sjanse for at denne mannen kan bli USAs president.

LES:Alle mot Trump i amerikansk debatt

«You are fired»

En eventuell president Donald Trump fremstår for meg som det reneste skrekkscenario. Å skulle ende opp med denne mannen som øverstkommanderende for verdens største militærmakt, virker som et mareritt.

Skal Trump virkelig bli den frie verdens leder? Skal han få fingeren på atomknappen? Skal Donald Trump få sjansen til å si «you are fired» ikke bare i sitt eget TV-show, men også som den som har kontrollen over hver eneste kjernefysiske rakett i USA?

Skal verdens viktigste ansvar legges på skuldrene til en så ustabil person? En mann som hele tiden skifter standpunkt. En person som kan få seg til å si nesten hva som helst. Det første og beste som faller ham inn.

Trump fører en type en språkbruk som ingen presidentkandidat fra de store partiene noen gang har vært i nærheten av. Ikke bare skjeller han ut sine politiske motstandere på det groveste. Det har vi sett før i amerikansk politikk, selv om Trump også her er i en egen klasse.

Men Donald Trump har i tillegg gått over flere grenser som det tidligere var utenkelig å krysse i et politisk ordskifte i USA, spesielt når det gjelder sexistiske kommentarer. Etter en debatt på Fox News antydet han at de kritiske spørsmålene fra den kvinnelige journalisten Megyn Kelly kom fordi hun hadde menstruasjon. Og i en ny Fox-debatt natt til i går gjorde han det helt utenkelige da han snakket om størrelsen på sitt eget kjønnsorgan. Lite presidentaktig, for å si det forsiktig. Eller for å bruke ordene til den forrige republikanske presidentkandidaten Mitt Romney: Trump er en bølle.

Gruppe mot gruppe

Donald Trump er en kandidat ulikt alt annet vi tidligere har sett i USA. Til nå har han basert store deler av sin kampanje på å sette folkegrupper opp mot hverandre. Og det altså i verdens mest rasemessig mangfoldige nasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Trumps kampanje tok for alvor av i fjor sommer da han lanserte sin plan om å bygge en mur langs hele grensen til nabolandet Mexico. Det måtte til for å beskytte det amerikanske folk mot meksikanske voldtektsmenn og narkohandlere, som Trump omtalte innvandrerne derfra som.

Det vakte også bestyrtelse da han etter det store terrorangrepet i Paris i høst tok til orde for å nekte muslimer adgang til USA. Og så sent som denne uken demonstrerte han hvor store problemer han hadde med å ta skikkelig avstand fra rasistene i Ku Klux Klan.

Men ingen av disse sterkt problematiske utspillene ser ut til å ha skadet Trumps popularitet. De har snarere ført ham til nye høyder på meningsmålingene.

I hele tatt er den stemningsbølgen som nå løfter Donald Trump opp og frem ganske skremmende. Trump benytter seg rått av den kombinasjonen av frykt og ekstrem politikerforakt som er så utbredt i deler av den amerikanske befolkningen. Bak hylingen og skrikingen fra publikum på Trumps valgmøter merkes også en annen og ubehageligere undertone. Ropet på en sterk mann. En som kan vise handlekraft og ikke nødvendigvis trenger å holde seg strikt til vedtatte konvensjoner, lover og regler. Eller til grunnleggende menneskerettigheter.

Donald Trump har antydet at han ønsker seg et slikt slingringsmonn. Blant annet har han gjentatte ganger sagt at han går inn for tortur og for også å straffe terroristers familiemedlemmer.

Anti-USA

Hvis Trump velges til president, vil det ytterligere styrke anti-amerikanismen og forakten for USA i verdenssamfunnet. Og her vil også Norge påvirkes negativt. USAs rolle som alliert partner for oss er viktigere enn på lenge, ikke minst fordi vi er naboland til et stadig mer aggressivt Russland.

Det er heller ikke noe godt tegn at Donald Trump tilsynelatende kun har positive ting å si om Russlands sterke mann, Vladimir Putin. Denne beundringen for en autoritær leder er urovekkende. Og den er selvfølgelig spesielt dårlig nytt for Ukraina som neppe kan stole på fortsatt amerikansk støtte hvis Trump blir president.

I en stadig farligere og mer usikker verden er det viktig at forholdet mellom USA og dets allierte er godt, nært og tillitsfullt. Det blir det neppe hvis Trump blir den som flytter inn i Det hvite hus i januar neste år. Hvis man tviler på det, kan man bare ta en titt på uttalelsene som europeiske ledere har kommet med om Trump. De borger ikke akkurat for et godt samarbeidsklima.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Europa forstår ikke Trump. Europa liker ikke Trump. Sånn er det. Den sterke anti-USA-stemningen vi opplevde under George W. Bush vil sannsynligvis bli som en mild bris i sammenligning med det vi eventuelt vil oppleve under Donald Trump.

Tvang

Trumps tilhengere peker gjerne på at han er kandidaten som kan gjenreise USAs økonomi. De mener at han som suksessrik forretningsmann har det som trengs for å skape fremgang også for den nasjonale økonomien.

Jeg er ikke overbevist.

For det er jo ikke slik at god forretningsteft automatisk skaper god økonomisk politikk. Spesielt ikke når man har absolutt null politisk erfaring, slik tilfellet er med Trump. I politikken kan man ikke true motparten til å gi etter, slik Trump skryter av å ha gjort i forretningslivet. Men det er det han nå prøver å overføre til den økonomiske politikken. For muren mot Mexico er det nemlig Mexico som skal betale. Trump skal tvinge dem til det, sier han.

Totalt urealistisk, selvfølgelig. Som så mye annet av det Trump sier.

Forhåpentligvis blir ikke Donald Trump president. Men sikker på det kan vi ikke være lenger.