Kjempemulighet for KrF

Kommunepolitikerne er ansvarlige for alle sine innbyggere, noe som også bør inkludere de studentene som bor, studerer og betaler skatt 
på samme måte som alle andre innbyggere.

I 2014 rapporterte hele 20 prosent av studenter i Norge om alvorlige psykiske symptomplager, ifølge Studentenes helse- og trivselsundersøkelse. Dette er altså en av fem studenter.

Det er dobbelt så mange som i befolkningen i samme aldersgruppe! Dette er urovekkende tall, og noe studentene selv har kjempet hardt for å ta tak i.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ettersom studenter ofte ikke er i folkeregistret i byen de studerer i, faller de ofte mellom to stoler når det gjelder offentlige tilbud. Derfor er det i dag hovedsakelig studentsamskipnadene som drifter et eget spesialisert helsetilbud for studentene når det gjelder psykisk helse.

Fokuset er lav terskel og god tilgjengelighet, og kompetansen samskipnaden bygger opp rundt studentenes behov er utrolig viktig.

Som student er jeg derimot kritisk til at dette tilbudet i størst grad betales av studentene selv gjennom semesteravgiften. I Bergen, der jeg er student, finansieres 80 prosent av det psykiske helsetilbudet gjennom semesteravgiften vi betaler i starten av hvert semester.

Kun 20 prosent dekkes av Helse Vest. I Stavanger og Trondheim bidrar kommunen noe inn til studentsamskipnaden, men dette er likevel minimalt.

Så hvorfor er dette problematisk? Kommunepolitikerne er ansvarlige for alle sine innbyggere, noe som også bør inkludere de studentene som bor, studerer og betaler skatt på samme måte som alle andre innbyggere. Det handler egentlig bare om å ta ansvar for sine innbyggere.

Jeg tror at KrF innehar en kjempemulighet til å være en spydspiss i denne saken, både kommunalt og nasjonalt. Etter det skuffende valget i høst, og med det økende fokuset KrF har hatt på å sanke stemmer fra unge voksne, byr dette seg frem som en enorm mulighet.

KrF har alltid vært et parti som støtter oppunder de som trenger det mest i samfunnet. KrF er et parti som bryr seg om psykisk helse, og brenner for et samfunn der det er plass til alle.

Jeg håper og tror KrF vil være det partiet som endelig tar studentenes psykiske helse på alvor!