Den palestinske hatpropagandaen

Hatpropagandaen tar fremtiden fra de palestinske barna, og venner av palestinerne burde være de første til å erkjenne det. Hvorfor i all verden skal kampen mot hatpropagandaen på palestinsk side primært være en sak for israelsvenner?

Med Israel for fred har nylig oversatt og utgitt en rapport om hatindoktrinering innenfor palestinsk utdanning, i samarbeid med den israelske organisasjonenPalestinian Media Watch (PMW). Mandag 25. april rettetJens Olav Mæland sterk kritikk mot denne rapporten, i et innlegg i Dagen.

Eller var nå egentlig kritikken rettet mot rapporten? Innlegget berører faktisk i liten grad innholdet i rapporten. Desto mer plass er viet til å analysere det Mæland mener er forfatternes motivasjon for å skrive en slik rapport.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vi kan lese at PMWs direktørItamar Marcus forsøker å «stigmatisere De palestinske myndighetene og den palestinske og arabiske kultur» og har «direkte link tilNetanjahu», og at PMW er del av et israelsk PR-nettverk som får mange titalls millioner i støtte.

Når jeg leser slikt fristes jeg til å sitere MIFFs forord i rapporten: «Noen vil heller spekulere i hva slags motiver som måtte ligge bak det arbeidet PMW gjør, enn å diskutere det foreliggende kildematerialet, som taler for seg selv.»

Når det gjelder innholdet i rapporten, omtaler Mæland den som en skolebokrapport: «Konklusjonen er at palestinske barn får gjennom sine skolebøker massiv opplæring i å hate jøder», skriver han. Men rapporten er mye videre enn som så, bare ett av de ni kapitlene handler om palestinske skolebøker.

I rapporten kan man blant annet lese om 25 skoler som er oppkalt etter terrorister, og hvordan det preger elever å gå på en skole der de læres opp til å se på «sin» terrorist som et eksempel til etterfølgelse. På «Dalal Mughrabi pikeskole» i Hebron er terroristens portrett påtrykket skolegenseren.

Dalal Mughrabi stod bak et av de mest dødelige terrorangrepene i Israels historie, der 37 personer – hvorav 12 barn – ble drept. Fra 1. til 8. klasse lærer jentene på denne skolen at hun er et forbilde som de bør strekke seg etter.

«PMW gir et veldig unyansert bilde av undervisningen av palestinske barn», skriver Mæland. Det har han kanskje rett i, men rapportens formål er på ingen måte å presentere et fullstendig bilde av alle positive og negative sider ved palestinsk utdanning.

Formålet er faktisk å rette et søkelys mot den delen av utdanningen som er problematisk, nemlig hatpropagandaen som sås i barnehjerter. Hatpropagandaen tar fremtiden fra de palestinske barna, og venner av palestinerne burde være de første til å erkjenne det. Hvorfor i all verden skal kampen mot hatpropagandaen på palestinsk side primært være en sak for israelsvenner?

Mæland trekker frem at også israelske skolebøker har vært utsatt for kritikk. Den israelske forskerenNurit Peled-Elhanan har forsket på israelske skolebøker, og Mæland viser til en rapport hun utga i 2012. Jeg har dessverre ikke fått gå inn i denne rapporten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men samme forsker har også tidligere utgitt en rapport om israelske skolebøker, og da ble hun kritisert for blant annet to forhold: For det første fikk hun kritikk for utvalget. Konklusjonene hennes baserte seg på studier av bare syv israelske skolebøker, mens det sannsynligvis fantes hundrevis av bøker på markedet.

Dernest fikk hun kritikk for konklusjonene sine. Ifølge en av kritikerne benyttet hun ordet «rasisme» der andre forskere ville benyttet ordet «etnosentrisme». Ingen av de israelske bøkene fremstilte terrorisme som noe edelt, som en verdi barna skulle tilegne seg.

De siste dagene har PMW igjen vært i medienes søkelys. Organisasjonens grundige kartlegging har trukket en annen side ved palestinsk hatpropaganda frem i lyset: Palestinere som sitter i israelske fengsler dømt for terror, får flere ganger så høy lønn fra palestinske myndigheter som vanlige offentlige tjenestemenn. Og månedslønnen øker med lengden på straffen – de som har drept flest får høyest månedslønn.

Da PMW første gang omtalte denne lønnsordningen for noen år siden, ble opplysningene avfeid. I dag bekrefter vårt eget utenriksdepartement PMWs versjon av saken.

Skal neste generasjon palestinere slippe ut av det fengselet som hatpropagandaen er, må det skapes en opinion som krever endring.Det er formålet med MIFFs engasjement i denne saken.