Kampvilje mot det moderne slaveriet

Holdningene våre bør være at vi aldri skal kjøpe sex, få billig svart bilvask eller få malt hytta av folk som er utsatt for menneskehandel. Fristelsen for å spare penger kan være stor, men viktigst er det å spare menneskeliv fra å bli utsatt for menneskehandel.

Vi er i ferd med å vekke til live en ny bevegelse av radikale ungdommer som virkelig ønsker å forandre verden. Der kristne ikke alltid har vært like synlige i samfunnsdebatten, kan vi nå endelig få en bevegelse av unge mennesker som våger å gå ut av kirkesamfunnene sine og ta kampen for dem som virkelig trenger det. Nemlig alle ofrene for det moderne slaveriet, og den kampen skal vi vinne.

For to veker siden var vi over 1000 mennesker samlet sammen iStavanger for å stå opp mot det moderne slaveriet.Slike eventer fant sted i alle de fire store byene iNorge. Gjennom hele møtet vekket det et sterkt følelsesmessig engasjement hos alle oss som hørte på. Det ble snakket med store ord, visjoner og drømmer for dette arbeidet. Det ble vist videoer som kampanjeorganisasjonenA21 hadde laget. Vi møtte historien fra en ung jente som hadde blitt reddet. Dessverre er ikke slike historier mange. I dag vet vi at bare 1–2 prosent av alle som blir rammet av slaveri, blir befridd og kommer ut av det. Det handler om å få muligheten til å begynne med blanke ark. Den muligheten må vi kjempe for, og vi gir oss ikke før alle er reddet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES:Mor og sønn løper for å slippe slaver fri

Samfunnet har tatt skritt når det kommer til dette temaet. De siste årene har det kommet bøker, medieomtale og et tydelig fokus på at det finnes slaver i dagens moderne verden, i et enormt stort omfang. Mye av æren skal kampanjeorganisasjonen A21 ha som har bidratt til sårt tiltrengt elementær folkeopplysning på dette viktige temaet. Nå er tiden kommet for å bruke denne kunnskapen til å flytte saken ett skritt lenger. Nå må vi våge å gå etter bakmennene.

Den svarte økonomien er også noe som råder i dagens velstandssamfunn. «Jeg kjenner en fyr,» «hun gjør det for en billig penge», «ikke vask bilen på en bensinstasjon for jeg vet om noe rimeligere». Vi ønsker alle å spare penger der vi kan. Likevel glemmer vi at når vi betaler og får beskjed om at kvittering ikke er mulig å få, bør det blinke en varsellampe hos oss alle.

En spørreundersøkelse utført av YouGov forAgenda (2015) viser at halvparten av de som har kjøpt vasketjenester de siste to årene, oppgir at de har gjort det svart. Blant de som har kjøpt snekker-, maler- og murertjenester oppgir én av fire å ha gjort det svart. Rapport fra Koordineringsenheten for Ofre for Menneskehandel anslo det i 2014 ble registrert 109 tilfeller av tvangsarbeid i landet vårt. Disse kan jobbe i alt fra bilpleie til bygg og anlegg til husarbeid til narkotikasalg. Med andre ord er det kanskje en grunn til at bilvasken er så billig? Eller at noen kan male huset ditt for halv pris?

Det som bør vekke kampgløden i oss er at det er mange bakmenn som sitter og tjener penger på dette. Kvinner som blir tvunget til prostitusjon er offer, mens de som «bare» blir utsatt for tvangsarbeid blir sett på som kriminelle. Nå er tiden inne til å sette fokus på at tvangsarbeid aldri vil bli tolerert i vårt samfunn.

LES:Satte ny innsamlingsrekord i kampen mot slaveri

Jeg ønsker at vi som er en del av denne bevegelsen av samfunnsengasjerte ungdommer, bidrar til å skape en etisk bevisst generasjon når det gjelder slaveri. Holdningene våre bør være at vi aldri skal kjøpe sex, få billig svart bilvask eller få malt hytta av folk som er utsatt for menneskehandel. Fristelsen for å spare penger kan være stor, men viktigst er det å spare menneskeliv fra å bli utsatt for menneskehandel.

Det er aldri for sent å snu. Nå må vi alle sammen jobbe for å stoppe det moderne slaveri og sette bakmennene bak lås og slå. Vi må fortsette med å støtte opp om og gi penger til kampanjeorganisasjoner som A21. IKrF arbeider vi sammen med regjeringen for å få mer ressurser og kompetanse til politiet på dette feltet. Alle politiregioner skal ha egne Exit-grupper som jobber med disse sakene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ordene, drømmene, visjonene og bevegelsen er store. Nå skal vi overføre dette til resultat. Vi gir oss ikke før det ikke finnes ett eneste offer igjen for det moderne slaveriet!