Illustrasjonsfoto: Fotolia.com

Ja til kjøttfrie arrangementer

tirsdag 26. september 2017

Samfunn

At biskopen innfører kjøttfrie arrangementer, er rett og slett å ta forvalteransvaret på alvor.

For to tusen år siden pleide Jesus å mette folk med plantekost og fisk. De siste dagene har biskop Atle Sommerfeldt måttet tåle en del kritikk for å ville servere det samme på egne arrangementer. Men kritikken henger ikke på greip.

Husdyrforsker Odd Magne Harstad er på kollisjonskurs med både forskerkollegaer ved CICERO og Nibio, og med sunn fornuft, når han kritiserer biskopen for å sage av greina han sitter på. Det er rett og slett feil at Norge må øke matimporten hvis vi reduserer kjøttforbruket. Både fisk og grønnsaker er dessuten langt mer klimavennlig enn kjøtt, selv om Harstad unnlater å nevne det.

Det bor sju og en halv milliard mennesker på jorda. Innen utgangen av dette århundret kan vi være 11 milliarder. Alle må ha mat. Derfor må vi produsere maten mest mulig effektivt. Dessverre er det å ale opp dyr for kjøttet den suverent minst ressurseffektive måten å produsere mat på.

Det trengs 15 ganger mer jord og 12 ganger mer vann for å produsere en kilo biff enn en kilo hvete. Kjøttforbruket per nordmann har økt med 50 prosent siden 1990. Det gikk greit å leve av husdyr i bibelsk tid, men i dag må vi spise smartere.

At biskopen innfører kjøttfrie arrangementer, er rett og slett å ta forvalteransvaret på alvor. Det fins verken nok vann eller jordbruksarealer i verden til at alle kan spise som nordmenn.

Flere debattinnlegg om dette tema: