Hjelp til å leve?

Kristne bærer med seg et håp som har en dypere forankring enn bare «felles skjebne, felles trøst».

Mange tenåringer slapper av i sofakroken medNetflix på skjermen etter en uke med tettpakket timeplan. Samtidig som de hviler ut i en uforpliktende atmosfære, bearbeider de ofte dype spørsmål rundt tema som identitet, moral og mellommenneskelige forhold. Personer og problemstillinger i filmer eller serier som skal være «bare underholdning» gir gjerne sterk gjenklang i eget liv.

«The perks of being a wallflower» (2012) er én av filmene rettet mot unge Netflix-brukere akkurat nå. Vi følger Charlie (Logan Lerman), en innadvendt og litt keitete unggutt. Han sliter med å bearbeide selvmordet til sin beste venn og har også hatt et psykisk sammenbrudd for ikke lenge siden. Charlies liv er preget av ensomhet, der han betrakter de andres støyende liv og selv fyller rollen som veggpryd. Nå venter videregående skole, og ingenting ser ut til å bli særlig bedre der.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES:Let my people go

Filmen skildrer en del vold og inneholder mye grovt språk, en mengde rusmidler, samt vulgære scener fra en revy med sterkt fokus på sex. Filmen gir også et forsvar for at seksuelle følelser må respekteres og leves ut uavhengig av hvilket kjønn de retter seg mot. Filmens aldersgrense er likevel 11 år.

Av gode grunner vil nok en del voksne kristne vegre seg mot å anbefale slik underholdning til unge. Men når filmen ligger på Netflix, er sjansen stor for at en tenåring vi bryr oss om, vil se den uansett hva vi mener. Kanskje er vedkommende så taktfull at han eller hun ikke en gang nevner det for oss. Derfor er det verdt å ta en nærmere titt på innholdet, det kan gi innblikk i litt av det som rører seg i mange unges liv og dermed også danne bakgrunn for samtaler – også uavhengig av akkurat denne filmen.

«The perks of being a wallflower» er en dramatisering av Stephen Chboskys ungdomsroman med samme tittel, utgitt i USA i 1999 og i Norge i 2013. Chbosky står dessuten bak både manus og regi av filmen, og i hovedrollene har han solide navn som Logan Lerman,Emma Watson og Ezra Miller.

I USA ble boka raskt en ungdomsklassiker da den kom ut, men deler av innholdet har også skapt debatt og kontroverser. Det kommer jevnlig krav fra foreldre om å fjerne boka fra litteraturpensum og skolebibliotek.

Forfatteren selv er oppgitt over det han kaller misforståelser og bruk av sitater hentet ut av sin sammenheng. I et intervju i fjor vår omtalte han romanen som «en oppskrift på å overleve. Den er for mennesker som har gått gjennom forferdelige ting og trenger håp og støtte.» Kanskje er oppskriften som gis, først og fremst en forsikring til unge som sliter med ulike ting at de ikke er alene om sine opplevelser? Charlies historie ser ut til å formidle at hvis du bare finner gode venner, så går alt bedre etter hvert.

LES OGSÅ:Hjem – der hvor 
fellesskapet bor

Håpet synes ligge i å finne venner med lignende skjebne som en selv, disse vil kunne vise empati og omsorg. Dette er det jo ofte mye sant i, men kristne bærer med seg et håp som har en dypere forankring enn bare «felles skjebne, felles trøst». Derfor skulle vi også stå først i køen av de som vil gi unge hjelp til å overleve. Mange er de som trenger både håp og støtte til å leve klokt og best mulig med gamle sår og slag. Ingen kommer gjennom livet uten noen bulker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Filmen handler altså blant annet om psykiske problemer, hva som kan ligge bak og hvor vanskelig det kan være å se utenpå folk at de sliter psykisk. Aktualiteten til dette temaet ble nylig løftet frem på en god måtei Dagen (23.01) da Frode Jørum sto frem og fortalte om et liv med symptomer på sosial angst. Han skjønte selv helt fra barndommen av at det var noe ved ham som ikke var «normalt», men forstod ikke hva det var før i førtiårsalderen.

Det er mye annet i filmen som også utfordrer kristne medvandrere, samtalepartnere og veiledere. Hvordan forholde seg til bruk av rusmidler? Hvordan møte mobbesituasjoner? Hva betyr det å være en ekte venn og vise lojalitet? Det aller vanskeligste og såreste temaet handler om seksuelle overgrep. Det er å håpe at filmen eller boka kan bidra til at unge med slike opplevelser søker hjelp.