Illustrasjonsfoto: Fotolia

Utenforskap og innenforskap

En historisk varm mai måned i store deler av landet har blitt til stor glede for mange. Langhelger med inneklemte fridager for skolebarna har gitt en forsmak på sommerferiens avslappende dager med, utetid, leking, bading, måltidsfellesskap, sol og varme.

I morges ble jeg sittende og lese en lang artikkel i BBC om observasjoner rundt en 17. maifeiring et mindre sted i Norge. Det beskrives med stor undring hvordan foreldre stiller opp i skolegården kvelden før og bærer ut bord og stoler. De pynter og snakker om lekene de er ansvarlige for på skoleplassen dagen etter.

«Gjør ditt beste, det er godt nok», sier en mamma i arrangementskomiteen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Artikkelen reflekterer videre over denne norske tradisjonen med dugnad. Det var bare krav om at en voksen fra hvert hjem skulle stille opp, men likevel kom det to. En annen mor forteller at hun deltok på fire dugnader uken før.

«Det bringer oss foreldre tettere sammen, og det gir en god følelse at vi kan gjøre noe for barna våre.»

En annen mor som kom som flyktning fra Burundi, husker godt første gangen hun ble bedt om å stille opp på en dugnad: «Jeg visste ikke helt hva dugnad var, men jeg sa ja. Jeg var så glad for å bli spurt.»

17. maifeiring og dugnad inkluderer. Vi er heldige som kan feire nasjonaldagen vår på denne tiden av året. Og ønsker så inderlig at vi kan ta vare på de gode erfaringene, på samholdet, fellesskap som bygger vennskap og gir alle mulighet til å delta. Fortellingene etter sommerferien er for mange barn og voksne helt annerledes.

De gode opplevelsene i nærområdet sammen med andre, koster svært lite. Reiser, turneringer, medlemsavgift i ulike lag og foreninger koster for mange familier mer enn de har anledning til å betale.

Dugnadsinnsatsen og salget av hjemmelagede kaker det omtalte stedet 17. mai, ble inntekter som skulle gi alle barna mulighet til å reise på tur sammen og komme hjem med felles opplevelser.

De kristne organisasjonene og mange menigheter inviterer barn og unge på sommerleir. Så langt jeg vet, er det bare Røde Kors som tilbyr ferier for barn og foreldre som ellers ikke hadde hatt økonomisk mulighet til å reise bort noen dager.

Om jeg tar feil i dette, er det ikke noe som vil glede meg mer! Reise bort for så å komme hjem med nye opplevelser og erfaringer av måltidsfellesskap, utetid, leking og vennskap.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Jeg har en drøm om at alle barn blir sett og får være en del av et større fellesskap denne sommeren. Og jeg har et håp om at det utfordrer oss alle til en dugnadsinnsats.

God sommer!

Les også
Friskoledrift
Les også
Kan 200 kroner per person få slutt på fattigdom?
Les også
Fra forfølger til forfulgt
Les også
Vi trenger kristen arbeids-etikk
Les også
Kirkene – en viktig aktør i utviklingsarbeid