Fosterreduksjon demaskerer aborttragedien

De siste ukene har det heldigvis vært skrevet mye om søskenabort etter at Justisdepartementet uttalte at fosterreduksjon er innenfor dagens abortlov. Den pågående debatten demaskerer effektivt abortlovens tragedie. Når en flerling skal «velges bort» – fratas livet, går det konkret opp for folk at abort alltid handler om å fradømme et menneske med unike egenskaper livet.

Entvillingabort illustrererklart hvor galt det blir å «velge bort» den ene. For hvilken av tvillingene skal man velge, og etter hvilke kriterier?

Hvordan kan den ene tvillingen tilkjennes mer verdi enn den andre? Lovtolkningen viser i sin grusomhet hvordan abortloven har satt menneskeverdet effektivt til side. Vi opererer nå ikke lenger med en menneskeverdsforståelse der vi er likeverdige, men hvor det er helt klart at bare de ønskede har livets rett. Den subjektive relativismen og bekvemmelighetshensyn har overtatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I sitt miljørundskriv, Laudato Sì – som langt mer enn et miljø- og klimaskriv er en inntrengende appell om nødvendigheten av enhuman økologi – påpekerpave Frans hvordan det ikke er mulig å forsvare naturen og samtidig rettferdiggjøre abort. Han spør retorisk:

«Hvordan kan vi lære bort viktigheten av omsorg for de svakeste vesener, hvor forstyrrende eller besværlige de kan være, hvis vi unnlater å beskytte et menneskelig embryo, selv om dets fødsel skulle være opphav til ubehag og vanskeligheter?»

Ja, hvordan kan vi se hverandre i øynene når bevaring av en dyreart blir et nasjonalt anliggende, mens våre myndigheter kynisk tillater det å si nei til å la små mennesker leve opp – fordi de var flere enn beregnet, eller fordi de var syke og ville føre til for stor belastning?

Det er særdeles prisverdig av livsvernorganisasjonenMenneskeverd å ta initiativ til et opprop for å få fosterreduksjon behandlet ordentlig iStortinget. Jeg vil oppfordre flest mulig til å signere det jeg vil kalle et av de viktigste opprop så langt i det tredje årtusen.

Lovgiverne har sett seg blinde på abort som den endelige løsningen på besværlige svangerskap. I dag bør de lytte til tvilling- og trillingforeldrene, som selv har kjent på kroppen hvor meningsfylt og uventet givende et ekstra og uventet barn har vært - og ta lærdom av dette.

Å dømme et menneskeliv til døden er aldri en god løsning. I stedet får vi arbeide for å få på plass lovfestet rett til svangerskapsstønad, lovfestet rett til livsvarig helsehjelp for barn med særskilte behov og praktiske støtteordninger for familier som får et uventet barn. Hilsen en mor til tvillinger og åtte vidundere til.