«Hvis mange misforstår deg, burde du kanskje revurdere måten du sier noe på, pleide en litteraturprofessor jeg hadde på universitetet å si. Jeg kom rådet hennes i hu sist uke etter at jeg hadde delt et bilde på facebook», skriver Shoaib Sultan (bildet). Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB scanpix

Viktig med selvkritikk

lørdag 7. juli 2018

Samfunn

Spesielt som småbarnsfar selv ble jeg, selvsagt, sterkt berørt av dette.

Hvis mange misforstår deg, burde du kanskje revurdere måten du sier noe på, pleide en litteraturprofessor jeg hadde på universitetet å si. Jeg kom rådet hennes i hu sist uke etter at jeg hadde delt et bilde på facebook.

Noen hadde satt sammen et bilde med to fotografier. Det ene bildet skulle vise frem barn som er skilt fra foreldrene sine og fengslet og satt i bur i USA i dag, gjennom politikken Trump-administrasjonen fører. Det andre bildet viste frem barn i en konsentrasjonsleir i Nazi Tyskland.

Jeg hadde rett i forkant, sittet og sett på videoer med barn og babyer som gråter og fortvilte foreldre. Spesielt som småbarnsfar selv ble jeg, selvsagt, sterkt berørt av dette. Jeg delte dette bildet videre, med et gråteikon. Det som har skjedd med å skille foreldre og barn på den amerikanske grensen er virkelig trist, forferdelig og skikkelig tragisk og bør fordømmes på det sterkeste.

Jeg mente, og mener fortsatt, at det reiser et helt relevant poeng om barn i konsentrasjonsleire, altså fengsel. Bare for å ta spørsmålet om konsentrasjonsleire. Betegnelsen konsentrasjonsleir kom først i bruk hos britene under boerkrigen rundt 1900.

Som et ledd i kampen mot geriljatroppene sperret britene motstandernes kvinner og barn inne i såkalte konsentrasjonsleirer. Det handlet om å knekke motstanden gjennom lidelsene disse ble påført. Sånn sett hadde jeg, og har jeg, mitt på det tørre.

Den amerikanske politikken handler nemlig om å sende signaler, og knekke viljen til de som kommer som flyktninger til å ikke komme til USA. Altså, en helt riktig og viktig sammenligning. Men så kommer det et lite problem. Problemet med å bruke bilder fra nazistiske fangeleire er at mange da oppfatter det som at man sammenligner med Holocaust.

Noe som både kan brukes for å hitle det som skjer i USA eller på den andre siden ufarliggjøre det som skjedde i nazistenes industrielle massemord på grupper de så på som uønskede «raser».

Forklaringer om at det var forskjell på konsentrasjonsleire og dødsleirene til nazistene ble druknet i påstander om islamisme, trivialisering av Holocaust og påstander om at jeg egentlig støttet og spredde antisemittisme. Nå mente jeg det aldri slik, men etterhvert som jeg så at det var slik mange oppfattet det så slettet jeg bildet.

Det kom til dels hard kritikk på dette, og det i seg selv er en sak. Jeg tok det ikke vekk fordi jeg ble kritisert, men fordi jeg innså at det skapte en annen debatt enn den jeg var interessert i å starte.

Det er også et element at dette skjedde kort tid etter at rapperen Kaveh kom med sitt antisemittiske utbrudd fra scenen og på twitter. Da er det ekstra viktig å ta avstand fra antisemittisme og være knalltydelig på det. Kanskje ekstra viktig når man er en offentlig muslimsk stemme.

For vi vet at det finnes antisemittisme blant endel muslimer, og det må bekjempes som alle hatefulle forestillinger der ute. Når slikt rammer en liten og sårbar minoritet er det ekstra viktig at vi alle slutter opp rekkene og er tydelige på fordømmelsen av det. Da vil man ikke oppfattes som uklar.

Det som skjer i USA er helt forferdelig, og det går an å si dette uten at man trenger å dra nazisme og Holocaust inn i bildet. Nå delte jeg egentlig bare et bilde mange andre hadde brukt, men det er ingen unnskyldning for å dra inn et bilde som mange misforstår.

Bildet ville vært uproblematisk å bruke om en annen konsentrasjonsleir var brukt. Det har dessverre vært flere av dem. Den tidligere nevnte britiske under boerkrigene, amerikanske leire under Andre verdenskrig, eller serbiske i borgerkrigen i Bosnia.

At bildet som var brukt sporet av debatten er dumt, men viser at det er viktig at vi er påpasselige. Jeg mener fortsatt at nazistenes konsentrasjonsleire var og er noe helt annet enn dødsleirene med masseutryddelse som hensikt, men som den tidligere nevnte professoren min sa, misforstår mange deg, burde du uttrykt det annerledes.

Jeg mente det ikke slik, og ser i ettertid at jeg burde fått det frem på en annen måte som ingen kunne misforstå. At jeg ikke fikk frem det tydelig nok, det beklager jeg.