En palestiner bruker slynge for å kaste stein mot israelske soldater under opptøyene på Gaza-grensen langfredag. Foto: Khalil Hamra, AP/NTB scanpix

Ulike oppfatninger om hendelsene ved grensen på Gaza

søndag 1. april 2018

Samfunn

Igjen opplever vi norske riksmedia som nyttige idioter for terrororganisasjonen Hamas sin propagandakampanje mot sin hovedfiende staten Israel.

Hamas sin kyniske og djevelske utnytting av sine egne kvinner og barn gis ingen oppmerksomhet.

Hamas har planlagt å sende tusener av sivile menn, kvinner og barn til grensen til Israel de neste dagene og ukene, noe vi allerede har sett. Israelske sikkerhetsstyrker ble satt i høyeste beredskap i forrige uke i forbindelse med planleggingen av påskefeiringen i Israel.

Fredag 30. mars markerte de palestinske araberne «Landdagen», og da begynnelsen på en lengre protestaksjon ved grensen til Israel. Hvert år på denne datoen samler palestinske arabere seg i store og ofte voldelige demonstrasjoner i protest mot påståtte og reelle ekspropriasjoner av landområder.

Ifølge Hamas ledelse, er opptøyene/returmarsjen planlagt å løpe fra 30. mars - 15. mai. 15. mai er den dagen da Israel skal feire 70-årsdagen for Israels etablering. 15.mai er for palestina-araberne Nakba-dagen. Ifølge israelske medier har

Hamas budsjettert med ti millioner dollar som skal brukes i denne kampanjen, skriver Caroline Glick i en artikkel i Jerusalem Post.

Israel har forberedt seg godt til urolighetene. Soldatene gjør sitt ytterste for å hindre skader på folk som demonstrerer. Men skulle noen prøve å ødelegge gjerdet eller andre sikkerhetsforanstaltninger, har soldatene tillatelse til å svare med skarp ild sa den israelske hærens stabssjef Gadi Eisenkot i et intervju tirsdag i forrige uke.

De siste ukene har det funnet sted flere bekymringsfulle hendelser rundt grensen til Gaza. I midten av februar ble fire israelske soldater hardt skadet av en IED (Improvised Explosive Device) plassert langs grensegjerdet.

I forrige uke brøt fire palestinske arabere seg gjennom gjerdet og brant opp en av anleggsmaskinene som arbeidet på den underjordiske muren mot Gaza. Og på mandag gjennomførte Hamas en “militær-øvelse” på Gazastripen som aktiverte Israels anti-rakettforsvar Iron Dome, før det hele kulminerte tirsdag da tre unge menn fra Gaza forserte grensegjerdet med håndgranater og klarte å ta seg over 20 kilometer inn i Israel før de ble stanset (uten å utøve motstand).

Alle disse hendelsene bidrar til å rokke ved lokalbefolkningens følelse av trygghet. (Israel nevsletter)

Lørdag sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide i en kommentar til Dagavisen følgende: – Jeg vil oppfordre alle til å bidra til å roe ned situasjonen. Ytterligere opptrapping må unngås, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide – Det er uakseptabelt å skyte med skarpt mot dem som demonstrerer mot okkupasjon og å bringe sivile i fare i konfliktsituasjoner. Søreide mener utviklingen illustrerer hvor viktig det er med en varig fredsløsning mellom Palestina og Israel.»

Utenriksministeren må selvfølgelig holde seg innenfor det offisielle politiske synet Norge har i denne saken, men uttalelsene speiler at Norges utenriksminister ikke evner å se denne saken lenger i et objektivt lys.

Å beskylde israelske soldater for å skyte mot demonstranter som demonstrerer mot okkupasjon, er en drøy påstand. Å snakke om en varig fredsløsning i denne situasjonen blir å lufte en illusjon som ikke har noe med realitetene i denne saken.

Israel sin utfordring er at de utfordres av en terrororganisasjon som bruker terror mot et demokrati og bruker sine egne kvinner og barn som levende skjold mens de utfører sin terrorvirksomhet.

Det må være betimelig å spørre om ikke det er representanter på Stortinget som kan si noen sannhetsord i denne situasjonen. Vi trenger venner av Israel i vår nasjonalforsamling, men de må også kunne si noe når slike situasjoner oppstår.

Sikkerhetsrådet i FN har hatt hastemøte og vurdert situasjonen og som alltid før blir pekefingeren rettet mot Israel. Terrorbevegelsen Hamas er de som egentlig burde blitt satt på tiltalebenken denne gangen.

Det er igjen betimelig å gjengi statsminister Benyamin Netanyahu sin egen analyse når det gjelder Hamas.

Hamas er som IS, som Al-Qaida, som Hizbollah, som Boko Haram. Dette er grupperinger som ikke har respekt for menneskerettigheter. Møtt med slik ekstremisme kan ikke Israel gjøre noe annet enn å forsvare seg selv.