Frps farlige alkoholpolitikk

Alkoholiserte hjem finnes i alle samfunnslag, og i alle typer familier.

«Jeg mener de som kommer til Norge må tilpasse seg samfunnet vårt. Her spiser vi svin, drikker alkohol…»

Det var enFrp-ministers budskap til våre nye landsmenn i forbindelse med en stor integreringskonferanse i Oslo 18/10. Hun har senere presisert at hun ikke mener alle må drikke alkohol, men alle må være villige til å jobbe, i for eksempel utelivsbransjen, der man må håndtere alkohol. Hvilket signal sender det til det norske folk når det å drikke alkohol trekkes frem som en sentral norsk verdi?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mange er bekymret for Frps ønske om å liberaliser alkoholpolitikken mest mulig. Og det med rette. Hadde Frp fått styrt alene, hadde mye sett annerledes ut, og det er god grunn til bekymring for konsekvensene. I VG kunne vi 20/10 lese at Frp nå vil senke aldersgrensen for kjøp av sprit til 18 år, de vil legge nedVinmonopolet, og de vil at alkohol skal bli billigere så det blir lettere tilgjengelig for flere.

KrF står foren solidarisk og forskningsbasert alkoholpolitikk. At hovedlinjene i norsk alkoholpolitikk skal ligge fast, var et avgjørende punkt for KrF i samarbeidsavtalen med Høyre, Frp og Venstre. Derfor var vi stemt nei til å øke kvoten på taxfree-utsalg, og derfor vil vi heller ikke være med på en liberalisering av norsk alkoholpolitikk generelt.

Norge har et av de laveste gjennomsnittlige alkoholkonsumene i Europa. Behovet for tilgjengelighetsbegrensende tiltak etterlyses i mange europeiske land. Konsumet i land som Tsjekkia og Østerrike er dobbelt så høyt. Undersøkelser fraSIRUS viser at stadig flere nordmenn gir sin støtte til en restriktiv alkoholpolitikk.

Nær halvparten av befolkningen synes ikke alkohol er for dyrt, og ønsker ikke vin i matbutikken. 88 prosent vil ikke kjøpe brennevin i butikken. Til tross for dette vil Frp liberalisere vårt lands alkoholpolitikk. En alkoholpolitikk som ses på som en suksesshistorie fra andre land. Mange europeiske land ser til Norge for å begrense forbruket.

Alkoholiserte hjem finnes i alle samfunnslag, og i alle typer familier. Også i tilsynelatende «vellykkede» familier. Bak lukkede dører utspiller det seg en annen virkelighet. Akkurat som mange voksne er i stand til å skjule sitt alkoholmisbruk fra omverdenen, kan barn være ypperlige skuespillerne for å beskytte sine foresatte.

Dette har jeg selv sett flere eksempler på. Barn er lojale og strekker seg ofte langt for å skjule en forelders alkoholproblem. Barna gruer seg for å ta med venner hjem, og kan være engstelige for å være lenge hjemmefra fordi de er usikre på hvordan foreldrene har det. Mange bærer på skyldfølelse og tror de selv er årsaken til foreldrenes problem.

For KrF er solidaritet med den som sliter og deres familier viktigst, ikke utvidelse av åpningstider, senkning av aldersgrense eller billigere alkoholbarer. Vi går ikke med på en liberalisering av norsk alkoholpolitikk. KrF setter hensynet til de som lider først. Å gi aktører med kommersielle motiver forkjørsrett, slik Frp vil, er meget dårlig ruspolitikk.