Faren hedres, mora glemmes

Det går igjen: Han er sønn til den kjente politikeren Ole Olsen. Lise, vinner av utmerkelsen, er datter til direktør Nils Nilsen.

Eller et ferskt eksempel:Franklin Graham er sønn til den verdenskjente evangelistenBilly Graham. Flere har skrevet det.

Jeg har de siste dagene ikke lagt merke til at noen har skrevet at han også er sønn til Ruth Graham, men det har ganske sikkert vært gjort av noen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Samtidig er nok dette et tilfelle der jeg forstår dem som bare nevner far og sønn siden saken som har vært debattert de siste ukene, gjelder forkynnelsen der sønnen så vel som faren hadde eller har omstridte politiske synspunkter.

Men det vanlige er, mødrene utelates. Noen ganger kan det skyldes slurv, andre ganger et snev av gode grunner. Men stort sett er det ren diskriminering. Og neppe noen av oss er skyldfrie.

Jeg var en gang på et arrangement der en kvinne i lederposisjon ga ros til en annen kvinne for hennes innsats. Det var det grunn til. Ja, hun fikk positive ord om fortsatt store muligheter.

Faren ble nevnt, han hadde vært i samme bransje og gjort det bra. Det ble vel ikke sagt at hun kanskje ville bli enda mer markant og dyktig, men det var ikke langt unna.

Men hvis hun ble dyktigere, hva skyldtes det? Mora, kanskje mora. I dette tilfellet var hun til stede i salen, men hun ble ikke nevnt med ett ord.

Uansett om en datter eller sønn gjør det bedre eller ikke enn faren, burde selvsagt mora nevnes.

Nå er det klart for alle at flere menn enn kvinner har hatt og har sentrale verv og jobber. Men uansett hvor kjent mannen er og lite kjent mora er, så burde også hun nevnes med navn.

Fremdeles er det jo kvinner som føder barn og gir dem mest omsorg de første viktige dagene og ukene og månedene, ja, kanskje hele barne- og ungdomstiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ingebjørg Kvilekval fra Voss utvandret i 1849 med sønnen Knut til USA. Ingebjørg var ikke gift da hun fikk Knut i 1842.

Men denne gutten med navnet Knute Nelson ble guvernør i Minnesota og senator i Washington og ble den mest kjente og respekterte norskamerikanske politikeren på den tida.

I Minneapolis utenfor State Capitol er reist en stor minnestøtte over Knute Nelson. Men det som gjør mest inntrykk, er nok den lille statuen som står like inntil den store. Den viser Knute som liten sammen med mora Ingebjørg.

Statuen av begge står der som et vitnesbyrd om hvor dristig Ingebjørg var da hun emigrerte som enslig mor sammen med sønnen, og for å ha gitt sønnen god oppdragelse og hjulpet til med utdanning til han endte opp som advokat og senere respektert politiker.