JUL: Ikke bare muslimske ekstremister. Hinduekstremister i India gjør det samme. Julen gir en utmerket anledning til å ydmyke de kristne, skriver Stig Magne Heitmann. Bildet er fra en kirke i Lahore i Pakistan.  Foto: K.M. Chaudary, AP Photo/NTB Scanpix

Det kan koste mye å feire jul

søndag 16. desember 2018

Samfunn

Jeg er sikker på at vi får mange meldinger om at sikkerhetspolitiet har trengt seg inn i private hjem i Iran og arrestert husmenighetene som har vært samlet for å feire Jesu fødsel.

Hvis kjøpefesten i førjulstiden varer ved i år også, kan det bli dyrt å feire jul. I Norge og i andre rike vestlige land, her hvor de fleste har glemt Jesus. Men noen andre steder kan det koste dyrt på andre måter. Prisen en må betale er en annen.

I den sammenhengen er det norske ordet «jul» uten mening, for det handler ikke om en alminnelig midtvintersfest med tre, gaver, god mat og lys, men om Jesu fødsel. Mysteriet Guds Sønns inkarnasjon.

For noen er det en trussel, for andre blasfemi. Og atter andre: Tull, nonsens, eventyr.

Det var en trussel for kong Herodes. Så desperat var Herodes at han drepte tusenvis av nyfødte gutter i Betlehem for å gjøre ende på Jesus. Det er en trussel for Kim Jong-un og ayatollahene i Iran. Det er blasfemi for etterfølgerne av Muhammed.

Jeg husker historiene fra de kristne områdene i Sudan. Jeg kjenner noen som opplevde det. På de kristne høytidsdagene kom den muslimske regjeringens bombefly og soldater og angrep kirkene. Spesielt på juledagen, for da var mye folk samlet. Sannsynligvis vil de kristne i Nuba-fjellene oppleve det også i år.

Nå til dags går selvmordsbombere inn i kirker i Egypt og Pakistan under julehøytidens gudstjenester for å drepe så mange som mulig, skade så mye de kan og skremme andre fra å feire Jesu fødsel.

Ikke bare muslimske ekstremister. Hinduekstremister i India gjør det samme. Julen gir en utmerket anledning til å ydmyke de kristne.

Kristendommen er ulovlig i Nord-Korea. Ulovlig til de grader. Å ha en julekrybbe med Jesus, Maria og Josef i hjemmet er farlig. Enda mer på kjøpesenteret, selvsagt. Å spille en julesang på radio er utenkelig. Den som gjør slike ting, risikerer å bli arrestert, drept på stedet eller bli stengt inne i en arbeidsleir på livstid. Sammen med hele familien og nære venner.

Men i arbeidsleiren er det fortsatt mulig å feire Jesu fødsel. Stedet for feiringen er verre enn en stall. Kanskje er «kirken» deres i latrinen der stanken er så ille at vokterne ikke orker å gå inn. En sang synges så stille det er mulig.

En ber en bønn, også det stille, bare leppene beveger seg. Det er årets julegudstjeneste. Det er forresten ikke sikkert de kristne fangene vet hvilken dato det er. Det eneste de vet om den dagen, er at de må sulte og arbeide hardt. Og at de vil bli ydmyket, truet og sannsynligvis torturert.

Det blir nok ikke noe julemåltid eller gaver til dem som er fengslet i skipscontainere i Eritrea. Ingen julesanger heller. Ikke noe pyntet julebord. Julefeiringen blir svært stille. En moderne «kong Herodes» er ute etter dem.

Tro ikke at det er stort bedre i Saudi-Arabia. Du finner ikke en kirke å gå i til julegudstjeneste. Der er ingen julekonserter. All feiring av julens budskap er forbudt. I islams hjemland er Fredsfyrsten uønsket.

Det finnes knapt den saudiarabiske familie som våger å feire jul. Ingen hemmelig kristen i noen familie som kan synge en kristen julesang eller lest høyt fra juleevangeliet. Blir du mistenkt for å feire Jesu fødsel, kan onkel, fetter eller bror drepe deg.

Siden 2015 har det vært forbud mot å feire jul i Somalia. Offisielt. Farlig har det vært mye lenger. Livsfarlig! Islamistene i al-Shabaab følger nøye med om noen skulle ha antydning til å feire noe som helst som har med Jesus å gjøre. Familiemedlemmer følger med, imamene følger med, og klanen følger med. Blir du mistenkt for å feire jul, er du dødsdømt. Politiet har instruks om å forhindre all julefeiring.

Ifølge en lov fra 2015 er det forbud mot alle former for julefeiring i Tadsjikistan. Det er forbud mot kristne julesanger og juledekorasjoner, ja til og med å gi hverandre julegaver eller å feire et julemåltid! «Men vi kristne trenger ikke alt det ytre. Vi feirer Jesu fødsel i vårt hjerte,» sier en kristen i landet.

Jeg er sikker på at vi får mange meldinger om at sikkerhetspolitiet har trengt seg inn i private hjem i Iran og arrestert husmenighetene som har vært samlet for å feire Jesu fødsel.

Du risikerer fem år i fengsel og 20000 dollar i bot hvis du feirer jul i Brunei. Har du en Bibel som du leser juleevangeliet fra, kan du få ni års fengselsstraff.

Hva har kong Herodes, Eritreas og Nord-Koreas diktatorer, ekstreme islamister og hinduer, prinsen av Saudi-Arabia og emiren av Brunei til felles? De frykter eller hater Fredsfyrsten og dem som vil synge julens sanger for å tilbe ham.