MANDAT: Jeg beklager å si det, men det er heller ingenting som tilsier at småpartier som PDK skal få noen av de 14 mandatene i Rogaland. Selv om man selvfølgelig aldri skal stole blindt på spørreundersøkelser viser alle hovedtall og bakgrunnstall den samme tendensen. Noe som derimot er helt sikkert, er at KrFs andremandat kan ryke, skriver Jonas Andersen Sayed. Bildet er fra et tidligere fylkesårsmøte i Rogaland Krf.  Foto: Dagen-arkiv

Bare ved å stemme på KrF får du KrF-politikk

søndag 6. august 2017

Samfunn

Dersom noen fremdeles skulle være i tvil. Det er bare ved å stemme på KrF at du får kreditert tilbake KrF-politikk.

Etter å ha fulgt den pågående debatten om KrF før valget en stund tillater jeg meg selv å bli med i diskusjonen. Mange gode innlegg er allerede skrevet, så jeg nøyer meg med et generelt tilsvar til frustrasjonen som kommer til uttrykk i Marte Ugedals kommentar 26. juli.

Gjennomgangstonen til dette innlegget er tydelig, og legger seg til mengden av lignende kommentarer den siste tiden. Jeg skjønner på mange måter skepsisen knyttet samarbeidsvedtaket vårt, selv om mye av bekymringen er oppkonstruert.

Knut Arild Hareide: Utrygt å stemme KrF om du vil ha Frp-politikk

Det er mange som vil tegne et bilde av hva KrF mener, enten det er journalister, politikere fra andre partier eller andre personer som liker eller misliker oss. Hva med å lytte til hva vi egentlig sier med samarbeidsvedtaket vårt?

Vi går til valg på en sentrum-Høyre-regjering. Vi peker på Erna Solberg som den mest tydelige statsministerkandidaten. Dette er i aller høyeste grad en reell mulighet, og det er ikke riktig å framstille dette som utopi og ønsketenkning.

Dersom det blir fortsatt ikke-sosialistisk flertall etter valget må Erna Solberg og Høyre gjøre et valg. Og det er faktisk ikke en umulighet at Høyre vraker Fremskrittspartiet til fordel for sentrum. Og hva vil Siv Jensen og Frp så gjøre dersom hun blir nødt til å velge mellom en sentrum-Høyre-regjering og en Arbeiderpartistyrt regjering?

Jeg har i et tidligere innlegg i Dagen uttrykt min frustrasjon knyttet «dette evige samarbeidsspørsmålet», men jeg legger merke til at diskusjonen fortsatt blir ledet dithen at det er kommentatorene og konspiratorene som gang på gang setter premissene for debatten.

Sylvi Listhaug: Utrygt å stemme KrF hvis du vil unngå Støre som statsminister?

Hvorfor må det være slik? Jeg spør som forrige gang: Kan vi ikke la valgkampen dreie seg om sak og samarbeidsplan A til de ulike partiene? Alt annet er etter min mening på dette tidspunkt utelukkende spekulativt og tabloid.

De siste månedene har jeg vært så heldig å få lov til å jobbe som trainee i Rogaland KrF. En av arbeidsoppgavene mine har vært å grave litt dypere i valgstatistikk og aktuelle menings­målinger.

I dag har Rogaland KrF to dyktige stortingsrepresentanter i Olaug Bollestad og Geir Toskedal. De topper listen også denne gangen, og går selvfølgelig for gjenvalg begge to. Om det blir tilfellet er derimot usikkert, og det er tydelig at det vil være få stemmer som avgjør om Toskedal blir valgt inn.

En stemme til hvilket som helst annet parti i Rogaland kan faktisk resultere i et ekstra Arbeiderparti-mandat. Dette har vært tilfellet i flere målinger, skjedde nesten i 2013, og er i aller høyeste grad sannsynlig.

Vebjørn Selbekk: Når kristne velgere konkurranseutsettes

Om dette er scenarioet er identisk i andre fylker har jeg ikke oversikt over, men faktum er uansett at viktige KrF-mandater står på spill over hele landet. Det er liten tvil om at det vil være et stort tap dersom politikere som Kjell Ingolf Ropstad og Hans Olav Syversen faller utenfor Stortinget etter 11. september.

Jeg beklager å si det, men det er heller ingenting som tilsier at småpartier som PDK skal få noen av de 14 mandatene i Rogaland. Selv om man selvfølgelig aldri skal stole blindt på spørreundersøkelser viser alle hovedtall og bakgrunnstall den samme tendensen. Noe som derimot er helt sikkert er at KrFs andremandat kan ryke.

Hver eneste stemme teller, og en stemme til KrF er framfor alt annet en stemme på partiets politikk og stortingskandidater. Det er kanskje åpenlyst, men jeg føler allikevel at det er viktig å poengtere.

Jeg syns det er synd dersom årets valgkamp blir redusert til en diskusjon om hypotetiske regjeringsalternativ, og det er enda mer synd dersom denne oppkonstruerte skepsisen fører til at velgere som egentlig ønsker å stemme KrF velger å ikke gjøre det. Kampene vi sammen står i er rett og slett for viktige, og alt annet bør blekne i forhold.

LES OGSÅ: Kristne førstegangsvelgere opptatt av asyl, miljø og utdanning

Det er i aller høyeste grad en framtid for KrF, og Norge trenger mer enn noen gang et innflytelsesrikt parti med et solid kristent verdigrunnlag. Og dersom noen fremdeles skulle være i tvil. Det er bare ved å stemme på KrF at du får kreditert tilbake KrF-politikk.