RUSSETIDEN: «I russetiden har du en enestående anledning til vise, på tross av hva de rundt deg måtte mene, hva du står for», skriver Petter Johan Sandvand (t.h). Foto: Privat

Derfor er jeg russ

Author picture

lørdag 12. mai 2018

Dette innlegget er en respons på "Russekulten"

Samfunn

Å være kristen russ gir en ypperlig mulighet til å spre Guds rike, feire 13 års skolegang og få mange av de gode samtalene.

Jakob Bjørnøy forklarer fra sitt kristne perspektiv hvorfor han og andre kristne ikke burde delta i russetiden. Som kristen og russ vil jeg si meg uenig i en slik vurdering, av følgende grunner!

Som kristen russ kommer man i samtale med flere ikke-kristne og får anledning til å imøtekomme fordommer, som at kristne dømmer andre. Ved å ta bastant avstand fra russetiden kan, man fort ende opp med å innfri nettopp den fordommen, at man «hever» seg over andre russ.

Evangeliet er for alle, også for russen. Kanskje er du den eneste kristne de har en samtale med i løpet av livet. I russetiden er det faktisk ganske lett å få til slike samtaler fordi man har det til felles at man er russ. Det er bare ta på seg en bukse og så brytes barrierene.

Ofte går samtalen i retning tro, om du invitere til det, og det er få ting som slår følelsen av en samtale som ender med spørsmålet «så jeg kan også bli frelst?».

Jeg lurer på hvordan Bjørnøy tenker at han kan endre noe, om man ikke er tilstede? Jeg tror ikke den norske russetradisjonen kommer til å avskaffes med det første. Faktisk er det bra å ha et slags ovargangsrituale fra skolegang til studietilværelse. Derfor må russetiden endres. Men, du kan ikke komme inn på russefestene uten å være russ, og endring må komme innenfra.

Sammen og tilstede gjør vi en forskjell. Dette er slagordet til kristenrussen. I russetiden har du en enestående anledning til vise, på tross av hva de rundt deg måtte mene, hva du står for. Å være kristen i russetiden byr på noen spesielle utfordringer.

Selv har jeg opplevd at en gruppe russ hadde håndsopprekning over hvem som mente jeg skulle drikke alkohol, andre ganger har jeg fått litt for mange detaljer om folks sexliv. Selv om hva jeg står for og hva andre står for kan være som olje og vann, så ser jeg en gylden mulighet til å fornuftig kunne demonstrere bakgrunnen for mine verdier. At det finnes gode grunner for å velge som vi velger.

Å være kristen russ gir en ypperlig mulighet til å spre Guds rike, feire 13 års skolegang og få mange av de gode samtalene. Samtidig som det er en tid hvor en en kan kjenne seg sårbar. Derfor er det så viktig å ikke stå alene, uten noen i ryggen.

Her vil jeg løfte frem betydningen av å være flere kristne russ sammen, slik som man er gjennom Kristenrussen.

Vær først og fremst kristen, så russ, ha det fabelaktig, gå på vannet, le deg skakk, og stå for dine verdier!

Les reaksjoner på denne artikkelen