LEDERSKAP: I april ble Dagrun Eriksen (i midten) mot sin vilje byttet ut med Kjell Ingolf Ropstad som partiets nestleder. Her er hun avbildet omkranset av resten av dagens ledertrio, 2. nestleder Olaug Bollestad (t.v.) og partileder Knut Arild Hareide. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

KrF trenger tydelig ledelse

mandag 17. juli 2017

Samfunn

Jeg savner Kåre Kristiansen og hans tydelige ledelse i KrF.

Det er riktig at partiprogrammet til KrF hevder mye av de klassiske kristne verdiene. Men så har partiet frontfigurer som Hareide og Dagrunn Eriksen som opptrer og snakker i en mye mer liberal retning. Kjell Ingolf Ropstad og Hans Olav Syversen snakker mer som konservative kristne oppfatter partiet. Så har man en følelse av at Kjell Magne Bondevik sitter i baksetet og styrer som «syvende far i huset.»

Det er veldig mye bra i KrF, men vinglingen til Hareide og alle de dumme utspillende mot regjeringen sammen med Venstre, har ført til stor usikkerhet blant velgerne. Det viktigste er ikke på hvilken side man får mest igjen for egen politikk, men hva som blir igjen av det man ikke får igjennom. Å tenke seg et samarbeid med Ap er for mange av oss utenkelig. Samtidig må ledelsen stå for de klare kristne verdiene uansett om man får gjennomslag for det eller ikke. Deltakelse i Homoparaden av Hareide i fjor og KrFU i år hjelper i alle tilfeller ikke partiet framover selv om dette bør ha liten betydning i politikkens helhet. Det er slike hendelser som viser partiet i praksis. «Hør på det jeg sier, ikke det jeg gjør.»

Det er en grunn til at konservative kristne, som egentlig skulle være grunnfjellet i partiet, er på vei bort fra KrF. Det virker som om KrF gjenspeiler situasjonen i Den norske kirke. Liberalisering, en «falsk» kjærlighet der alt er ok og en altomfattende teologi som har mistet kraften som det rene evangeliet gir. Man har mistet troen på det ekte og spør folket hva man skal gjøre. Det fører alltid galt av sted. En leder skal lede av overbevisning og ikke spørre hva alle liker. Skal man tro at hele «Kristen-Norge» og flere til vil slutte opp om ens meninger, vil det sprike i alle retninger og til slutt ta livet av seg selv.

KrF må sette fram de viktigste sakene som man vet «grunn­fjellet» står for, så får man mange andre som nødvendigvis ikke har en bekjennende kristen tro, men ser verdiene av dette i samfunnet med seg. Jeg er sikker på at det er rom for et parti bygget på kristne verdier dersom man taler klart om menneskeverd, respekt for livet, menneskers personlige frihet, økonomisk rettferdighet og et tydelig borgerlig samarbeid.

Jeg savner Kåre Kristiansen og hans tydelige ledelse i KrF.

-----

Her svarer Nils-Petter Enstad på dette innlegget: La Kåre Kristiansen få hvile i fred

* Trykk her for å lese flere debatter og artikler som omhandler KrF

Les også: