GJENNOMSLAG: KrF-ledelsen mener gjennomslagene har vært mange for partiet i perioden som har gått. Her er nestlederne Kjell Ingolf Ropstad (tv) og OIaug Bollestad sammen med leder Knut Arild Hareide under den oppsummerende pressekonferansen i Oslo før sommerferien.  Foto: Heiko Junge, NTB Scanpix

KrF er hva KrF gjør

Author picture

torsdag 20. juli 2017

Samfunn

I politikk er ord viktig, men enda viktigere er de resultater ordene fører til.

Dagen har invitert til en debatt om KrF før valget. Noen mener partiet burde være mer åpent til høyre eller til venstre. Andre mener partiet ikke taler klart nok. Og andre liker ikke humoren til Hareide. Du kan tenke mye galt om KrF, men det skal du ikke.

I politikk er det ikke ord, men gjerninger som teller. Partiets profil for meg tegnes gjennom det partiet har gjort og gjør. Det er kampen om saker og makt som er viktig. Vi kan vinne alle slags ordspill, men vi må ikke skusle bort et tungt redskap i det politiske Norge.

De svakeste
Det var et stolt øyeblikk for KrF da Norges Handikapforbund nylig gav KrF en sekser, som det eneste parti i landet. «Vi har rett og slett ingenting å utsette på KrFs partiprogram – det er som om vi skulle ha skrevet det selv», skriver forbundet. Dette er å drive politikk for dem som trenger politikere.

I samme retning kan vi nevne at mer enn en halv milliard ble sikret til en handlingsplan for volds- og overgrepsutsatte barn, mer til minstepensjonister og mer til gifte og samboende pensjonister, mer til institusjoner som arbeider med rusomsorg og psykiatri. For å nevne noe.

K-en og alkoholpolitikken
Det er et imponerende politisk håndverk bak strategien for K-en i kristendomsfaget. Ved siste valg var det liten entusiasme og bastant motstand mot KrF i denne kampen. Før dette valget står det ene partiet etter det andre fram som forsvarere for K-en. Kampen står om norsk kultur, og her har KrF banet vei.

I NRK gjorde programmet «Her og nå» nylig en sjekk på regjeringens alkoholpolitikk. KrF fikk i samarbeidserklæringen for fire år siden slått fast at hovedlinjene i norsk alkoholpolitikk står fast. Slik har det også blitt, var konklusjonen. Her må folk skylde på eller rose KrF, alt etter hvor en står i alkoholpolitikken.

Dette betyr ja til FrP
Dagens lederartikkel om KrF er innom de kristne minipartiene. Når disse ikke engang viser på meningsmålinger i tunge fylker som Rogaland og Hordaland, er det lite å debattere. Folk ser ut til å ha forstått at det er mandater og makt det står om. På Vestlandet kommer utfordringen først og fremst fra FrP og Sylvi Listhaug.

Listhaug er en ærlig og rett fram politiker, med et ekte engasjement for kristne symboler og verdier. Problemet her er at en ikke kan stemme på Listhaug, men må stemme på FrP. Da gir du din støtte til søndag som handledag, kutt av støtte til trossamfunn, ja til tvilling-abort, ja til åpning for aktiv dødshjelp, ja til kriminalisering av omskjæring av guttebarn og ja til kjøp av sex i norske gater. Og i Oslo kjemper Carl I. Hagen en aktiv kamp mot religiøse symboler, korset inkludert.

Neste kamp gjelder livet
Like før sommerferien kom bioteknologimeldingen. Her er det kampen for livet, familien og barna det gjelder. Eggdonasjon, surrogati, genspleising og ulik menneskelig manipulering av livet. Hva skal det bli av menneskeverdet? Det er i kommende periode denne kampen skal utkjempes i Stortinget.

Det er på tide vi kommer oss ut av tenkeboksen og opp på barrikadene der striden står. KrF trenger medspillere i kampen for livet, for K-en, for søndagen, for de svake og for dem som ingen talspersoner har.

Les også:

– Jesus er større enn partipolitikk

Utelukker regjeringssamarbeid med Ap

Klima trumfer «kristne saker»

Vil Frp endre abortloven?

Kampen om vår kristne arv  

-------------------

Bli med i KrF-debatten

Oppslutningen om KrF kan bli avgjørende for hvem som får danne regjering etter valget. Men for KrFs egen del er det mer enn dette som står på spill. En mislykket valgkamp kan bidra til å føre partiet over i historien.

Derfor vil vi invitere til KrF-debatt i sommer. Kristelig Folkeparti ble grunnlagt av mennesker med tilhørighet i de samme miljøene som Dagen springer ut fra.

Samtidig som Dagen helt siden 1919 har vært partipolitisk uavhengig, har avisen fulgt KrF spesielt tett siden partiet ble grunnlagt i i 1933. Nå står partiet foran viktige og vanskelige valg.

Hva mener du partiet bør gjøre? Vi vil gjerne høre fra deg. Send epost til debatt@dagen.no eller publiser innlegg selv, direkte på dagensdebatt.no og delta i samtalen.