SAMMEN: «Selv om vi i partiledelsen peker på ulike løsninger når det gjelder regjeringssamarbeid, er vi trygge på at vi skal finne en god vei sammen», skriver Knut Arild Hareide, Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Heiko Junge, NTB Scanpix

Sammen for et varmere samfunn

Vi er enige om det viktigste, selv om vi har ulike syn på hvem KrF bør samarbeide med i regjering. Nå ser vi frem til å besøke KrF-ere rundt om i Norge og ha en åpen og ærlig diskusjon om veien videre for KrF.

Etter at partiledelsen forrige fredag ga sine råd til partiet om regjeringssamarbeid, har diskusjonene og analysene gått livlig for seg. Men la en ting være tindrende klart: Vi står sammen om det aller viktigste!

Vi vil bygge et varmere samfunn, der vi slår ring om det som virkelig betyr noe; der vi bryr oss om folks hverdag; og der vi tar tak i vår tids globale utfordringer. Dette er hjertet til KrF og det sentrale ved å være et sentrumsparti. Der er våre hjertekompass helt synkrone.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er ingen tvil om at Norge er et svært godt land å bo i, for de fleste. Mange har det bra i samfunnet vårt, og vi nyter fruktene av hva det gode fellesskapet vårt har sådd i generasjoner før oss. Samtidig er det noen utviklingstrekk som er urovekkende. Flere kjenner på at noe av det beste med Norge er under press - tilliten, tryggheten og fellesskapet.

Vi er i ferd med å få et kaldere samfunn der viktige verdier forvitrer. Et samfunn der noen mennesker sorteres bort, der flere står alene og vi kjenner mindre ansvar for hverandre. Et samfunn der vi setter mennesker foran systemer. Derfor har KrF lansert en likeverdsreform som skal sikre at alle med funksjonsnedsettelser får et verdig liv. Blant annet vil vi endre helseordningen Brukerstyrt Personlig Assistent til et likestillingsverktøy som gis en nasjonal standard. Globalt står vi også overfor store utfordringer. Dette vil vi gjøre noe med og vi vil ta grep for å bygge et varmere samfunn.

For det første mener vi det er helt nødvendig å forankre våre verdier i det som er vår kulturarv og våre kristne røtter. Det skaper trygghet og nærhet. Et samfunn i forandring trenger forankring. Velferdsstaten og tillitssamfunnet kan ikke fungere uten forbindelse til de verdiene som de er etablert på. Dette er verdier som må styrkes. Det vil styrke samfunnskontrakten, mellom den enkelte og samfunnet, det som binder oss sammen. Det bygger tillit og fellesskapet.

For det andre så mener vi at det må være tid til det viktigste. Vi må bevare tiden til hverandre, enten det er til barna i familien, den enkelte elev i skolen, eller omsorg for de eldre og de som trenger det mest. Det gir en varmere hverdag, et varmere samfunn.

Vi lover at KrF skal være tydeligere på det viktigste - tid til barn og familie. Vår politikk skal bestå hverdagstesten i møte med familiene. Har vi tid til det viktigste bidrar vi også til at de nære fellesskapene styrkes, slik at færre føler seg utenfor, flere får bruke evnene sine, og bidra i fellesskapet. Vi har lansert en barnereform der vi blant annet vil øke barnetrygden kraftig, styrke foreldrepengene og at barnefamilier får gratis barnehage fra tredje barn. KrF ønsker å legge til rette for et samfunn der vi tar ansvar for eget liv og hverandre, og særlig for de som trenger det mest.

For det tredje vil vi kjempe for et bærekraftig samfunn der vi ikke lever over evne og vår velstand ikke går på bekostning av det globale fellesskapet. Det gjelder fattigdomsproblemene, klimautfordringen, flyktningkrisen og kampen mot menneskehandel.

Vi skal bidra til å nå bærekraftsmålene. Det krever mer samarbeid, ikke mindre. Dette er enda viktigere i en tid der egeninteressen dominerer mer og mer internasjonalt. Et varmere samfunn skal ikke være seg selv nok. Vi vil ta kampen mot egeninteressen. Norges stemme må være på de fattiges og klimaets side.

Selv om vi i partiledelsen peker på ulike løsninger når det gjelder regjeringssamarbeid, er vi trygge på at vi skal finne en god vei sammen. Vi tror at dette best skjer gjennom en åpen og god dialog der vi kan se hverandre i øynene, lytte og dele. Denne uka besøker vi både Vennesla og Stavanger. Det ser vi frem til.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Over 1.000 personer har meldt seg inn i KrF
Les også
Det som verkeleg betyr noko – KrF og vegen vidare hausten 2018
Les også
Erna Solberg: – KrF tror gresset er grønnere på andre siden
Les også
Sjekkliste for samarbeid
Les også
Hareide ventes å møte motbør på «misjonsreise»