KrF: «Når partiet stemmer mot regjeringen, og får vedtatt forslag sammen med den øvrige opposisjonen, kan det bli konflikter», skriver Torry Unsgaard.

Velg opposisjon

Vi bør hindre at norsk politikk blir delt opp i to klart adskilte blokker, slik at hovedspørsmålet ved et Stortingsvalg blir hvem som blir størst av disse.

Før siste stortingsvalg gjorde KrF et vedtak i flere punkter om strategi i inneværende stortingsperiode. Det siste punktet lød slik: «Dersom et regjeringssamarbeid sentrum/Høyre ikke er mulig etter valget, må KrF søke andre gjennomslag for vår politikk og mest sannsynlig velge opposisjon.» (Landsstyrevedtak 5.11.2016.) Siden partiet er splittet, både i topp og grasrot, er dette etter min oppfatning den mest aktuelle strategi.

Partiet bør holde fram i sin aktive og konstruktive opposisjonstilværelse. I de sakene som kommer opp, må partiet stemme mot det de er mot og for det de er for, i tråd med sitt program og sin overbevisning, uavhengig av hvem forslagene kommer fra. Med sin vippeposisjon i Stortinget vil partiet ha betydelig innflytelse på de vedtak som blir gjort. Dette kan være en krevende oppgave.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Når partiet stemmer mot regjeringen, og får vedtatt forslag sammen med den øvrige opposisjonen, kan det bli konflikter. Vi kan risikere at regjeringen, ved hjelp av kabinettspørsmål, vil tvinge gjennom sin politikk. Det kan bli regjeringskrise, i så fall en av regjeringens selvpåført krise. Da er det bra at KrFs ledere på forhånd har undersøkt og vurdert andre mulige regjeringsalternativer. Det må man ta stilling til der og da.

Landsstyrevedtaket som er nevnt ovenfor, bør være styrende i inneværende stortingsperiode. Hva partiet skal gjøre i neste periode, kan med fordel utsettes til landsmøtet i 2021.

Vi bør hindre at norsk politikk blir delt opp i to klart adskilte blokker, slik at hovedspørsmålet ved et Stortingsvalg blir hvem som blir størst av disse. Da er vi på veg mot et topartisystem, hvilket har vist seg å ha en rekke ulemper. Konf. USA og Storbritannia.

Les også
Bygger opp til thriller på landsmøtet
Les også
Nesten 700 nye KrF-medlemmer
Les også
Omsvermet KrF vil ha Stortinget med på barnereform
Les også
KFF kan regne med KrF som friskolens største forkjemper
Les også
Støre fridde til KrF i trontaledebatt