Vanskelig, men riktig avgjørelse

Nils-Petter Enstad mener at Dagen bedriver «dyneløfting» i artikkelen «Legger seg ikke opp i ansattes privatliv» som stod på trykk her i avisen på torsdag. Grunnen er at saken inneholder opplysningen om at KrFs kommunikasjonssjef Mona Høvset har inngått et lesbisk samboerforhold.

Men vi skal gi ham en innrømmelse: Dette var ingen enkel redaksjonell avgjørelse. Derfor brukte vi da også lang tid på å vurdere de ulike aspektene rundt den. Og disse vurderingene deler vi gjerne med Enstad og våre andre lesere.

Kristelig Folkeparti ermidt inne i en opphetet debatt om homofili, de homofiles rettigheter og lovverket på dette området. Partiets programkomite har foreslått å oppheve partiets motstand motsamkjønnede ekteskap. Dette faller mangeKrF-velgere tungt for brystet og partiet har opplevd uvanlig mange utmeldelser den siste tiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Midt oppe i dette velger partilederKnut Arild Hareide å gå i den homofilePride-marsjen i Oslo. Og han sier i et stort oppslått intervju i VG at det nå er tid for å forandre KrFs politikk når det gjelderhomofiles rettigheter.

I en så opphetet og komplisert situasjon for partiet er det selvfølgelig journalistisk interessant å vite hvilke verdier Hareides sentrale rådgivere på dette området står for.Kommunikasjonssjefen er en slik viktig stemme, og derfor mener vi at hennes lesbiske samboerskap som offentliggjøres mens denne saken er på sitt mest intense, er relevant.

Så vil vi også understreke at det var av avgjørende betydning for vår beslutning om å trykke saken at det var kommunikasjonssjefMona Høvset selv som offentliggjorde på sin egen Facebook-side at hun hadde gått inn i et lesbisk samboerforhold. Og en kommunikasjonssjef i norsk toppolitikk vet selvfølgelig at en kommunikasjon på Facebook nærmest per definisjon er offentlig.

Vi vil ellers vise til det som den svært erfarne medieviterGunnar Bodahl-Johansen sier tilNettavisen som også omtaler denne saken.

– Saken har relevans til partiet, dette må vi ha åpenhet om i 2016. Dette er ikke spekulativt. Hvem man bor med, er ikke en privatsak. Hun er kommunikasjonssjef i et parti som har sterke synspunkt på samliv, derfor er ikke dette snuskete å omtale. Privatlivet er å gåinnenfor dørterskelen, ikke å omtale et etablert forhold, sier Bodahl-Johansen.

Nils-Petter Enstad harselv en betydelig mediebakgrunn både som forgjenger i den stolen Mona Høvset nå sitter i og som journalist i flere medier. Når han får tenkt seg om, håper vi at han oppdager at vi tross alt har lagt vekt på å være edruelig både i vinkling, omfang og presentasjon av denne saken.

Dette var ingen lett sak å trykke. Vi gjør det heller ikke med glede, men vi mener det er nødvendig og relevant informasjon i den situasjonenKrF nå befinner seg.

Les også:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg avDagen.

 

 

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg avDagen.