Illustrasjonsbilde: Yayimages.com

Hederlig, men svakt selvforsvar

Redaktør Vebjørn Selbekk gjør et tappert, men nokså mislykket forsøk på å rettferdiggjøre avisas redaksjonelle dyneløfting om kommunikasjonssjefen i KrF sitt privatliv.

Rett skal være rett, Selbekks kommentar ligger lysår over det nivået storparten av gjengangerne i dagensdebatt.no beveget seg på, både i forhold til den journalistiske saken 1. september og til min kommentar dagen etter.

At en presumtivt kristen avis ser seg tjent med å slippe til så mye kvasi-fromhet, mye av det både på og over grensen for det blasfemiske, får være en annen debatt. Men det gjør jo noe med den tilliten man burde ha til de redaksjonelle vurderingene som gjøres i en avis med et slikt selvbilde.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I dette tilfellet skal det etter sigende være snakk om en «vanskelig» avgjørelse som man brukte «lang tid» på. Tidsrommet fra mandag til onsdag (da saken lå på nett) er kanskje «lang tid» i en redaksjon, men alle vet at mange redaksjoner bruker mye mer tid på virkelig «vanskelige» og krevende saker.

Og researchen var altså ikke grundigere enn at man feilaktig opplyste at kommunikasjonssjefen selv hadde annonsert sin sivilstatus på Facebook. Som jeg også skrev i mitt forrige innlegg, var det hennes samboer som sto for annonseringen, men fordi Mona Høvset var tagget i dette innlegget, kom det også opp på hennes side.

Man kan selvsagt si at realiteten uansett var den samme, men dette handler også om hvor godt eller dårlig det journalistiske håndverket har vært. Hvis redaktøren vil ha meg til å tro at dette var en vanskelig avgjørelse som man brukte mye tid på, ville jeg forventet et høyere presisjonsnivå. Og et dårlig presisjonsnivå blir ikke bedre av at redaktøren gjentar det i sin selvapologi.

At Vebjørn Selbekk bruker «den erfarne medieviter» Gunnar Bodahl-Johansen som karaktervitne for seg selv i denne saken, er jo også interessant å observere. Det er den samme «erfarne medieviter» som uka før mente at journalister ikke en gang bør kunne holde andakt på bedehuset dersom de vil ivareta sin integritet.

Jeg er redd Vebjørn Selbekk vil bli skuffet dersom han tror jeg vil endre mening om den dyneløfterjournalistikken som han forsvarer så tappert når jeg «får tenkt meg om». Når det gjelder hva han selv kommer fram til i etterkant, skal han få ha det i fred for meg. Som redaktører flest vil også han forsøke å framstille sine egne tabber som en høyere form for visdom.

Les også:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Vanskelig, men riktig avgjørelse
Les også
Dagens dyneløfting