DAGENS HEDERSPRIS: Frivillig og ulønnet kristent arbeid drevet av ønsket om å gi noe godt sine medmennesker. Det er det som er grunntenkningen bak Øygospel på Flekkerøya, og det samme gjelder årets prisvinner Torhild Skraastad. Foto: Johanna Magdalena Husebye

Uten frivillige stopper Kristen-Norge

søndag 10. juni 2018

Lederartikkel

Dagens hederspris er ikke enda en utmerkelse som går til kjendiser, folk som får mer enn nok heder likevel.

Noe av det fineste med å være sjefredaktør i Dagen er de mulighetene det gir til å reise rundt i Kristen-Norge og møte spennende mennesker. Det er svært inspirerende å kunne ta i øyesyn all den flotte virksomheten som drives i de ulike kristne arbeidslagene i landet vårt. Kanskje glemmer vi av og til hvor stort Kristen-Norge er og hvor mye godt arbeid som gjøres for evangeliets sak?

Forrige helg var jeg på Flekkerøya utenfor Kristiansand, stedet som konkurrerer med Karmøy om å være Norges mest kristne øy. Det bor bare drøyt 3000 mennesker på Flekkerøy. Men stedet har likevel et kristent menighets- og aktivitetstilbud som norske byer med flerfoldig ganger høyere innbyggertall bare kan misunne dem. Det er ikke for ingenting at tunnelen ut til Flekkerøya går under navnet Perleporten på folkemunne.

Et av høydepunktene for det felleskristne arbeidet er den årlige festivalen Øygospel på forsommeren. Da går de ulike menighetene sammen om å arrangere en gedigen kristen gospelfest. Øyas storstue Flekkerøyhallen fylles av lovsang og kristen musikk. Og av et stort publikum. Det samlede antallet besøkende de dagene festivalen pågår, er større enn innbyggertallet på øya.

I helgen hadde jeg altså gleden av å delta på denne ­festivalen. Jeg var der for å dele ut Dagens hederspris. Det føles meningsfullt å foreta utdelingen nettopp på et arrangement som i seg selv nærmest er definisjonen på hva Dagens hederspris handler om:

Frivillig og ulønnet kristent arbeid drevet av ønsket om å gi noe godt sine medmennesker. Det er det som er grunntenkningen bak Øygospel på Flekkerøya, og det samme gjelder årets prisvinner Torhild Skraastad.

Hun har i nærmere 20 år vært en entusiastisk dirigent som har samlet barna på Flekkerøya til kor. Prisvinneren har en unik måte å gi barn og unge troen på seg selv og i ­tillegg lede dem inn i et forhold til Mesteren fra Nasaret.

Det er nok ­mange på Flekkerøya som vil peke på nettopp Torhild Skraastad­ når de skal nevne navn som har vært av stor betydning­ for ­deres personlige tro. Og etter responsen i Flekkerøyhallen å ­dømme, var det en svært velfortjent vinner som kunne motta de 25.000 kronene som prisen utgjør.

Det er sånn Dagens hederspris skal fungere. Prisen er ikke enda en utmerkelse som går til kjendiser, folk som får mer enn nok heder likevel. Dagens hederspris er til for de som kanskje aldri ellers havner i avisoverskriftene, men som gjør en vel så viktig jobb i det skjulte som de som er synlig i media.

Vi ønsker å hedre de enkeltmenneskene som dag etter dag, år ut og år inn, gjør en fantastisk innsats for å formidle kristen tro i sine lokalsamfunn. Som driver kor- og foreningsarbeid, slik Torhild Skraastad gjør. Barne- og ungdomsaktiviteter. Familierådgivning. Eller noen av alle de andre virksom­hetene som til sammen utgjør den fascinerende og fargerike ­mosaikken som det kristne arbeidet i Norge er.

Vi er helt overbevist om at uten de frivillige så ville ­Kristen-Norge stoppet. Det er de som holder hjulene i gang i den kristne virksomheten. Det er i det hele tatt vanskelig å overvurdere deres betydning. La oss derfor huske å takke og oppmuntre hverandre, også når det ikke er prisutdeling.

Dagens hederspris er også en grasrotpris i den forstand at det er våre lesere som både har nominert og stemt frem prisvinneren. For det er viktig for oss i Dagen å spille på lag med den kristne grasrota.

Kristen-Norge og Dagen er nemlig uløselig sammenknyttet og har vært det helt siden avisen ble grunnlagt i 1919. Siden da har Dagen vært det aktive kristenfolkets avis. Det mediet som kjenner Kristen-Norge mest på pulsen. Som forstår og verdsetter kristen arbeid mest.

Dette har vært Dagens ambisjon helt fra starten. Og det er det fortsatt. Dagens hederspris er et ledd i dette.