Statsminister Hadia Tajik?

Hvis Hadia Tajik en gang i fremtiden skulle bli statsminister i Norge, er ikke problemet at hun er muslim. Det må i så fall være at hun representerer Arbeiderpartiet.

HL-senteret presenterte nylig sin undersøkelse av nordmenns holdninger til jøder og muslimer. Et av resultatene som har gått litt under radaren, er spørsmålet om innstilling til en eventuell muslimsk statsminister i Norge.

Over 53 prosent av de spurte svarte benektende på påstanden «Det er greit for meg om en muslim ble statsminister i Norge». Kun 30 prosent var positivt innstilt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Når det samme spørsmålet stilles om jøder, er tallenes tale bedre, men langt fra tilfredsstillende. 59 prosent mente det var greit med en jødisk statsminister, mens 24 prosent var motstandere.

Etter vår mening er dette urovekkende høye tall. I et samfunn som vårt, er det et helt grunnleggende prinsipp at den religiøse bakgrunnen ikke skal diskvalifisere noen fra politiske verv. Dette er faktisk noe av det som skiller vestlige demokratier fra regimer andre steder i verden. I Iran er det for eksempel kun muslimer som kan velges til presidentembetet.

Som også Bergens Tidende-kommentator Mathias Fischer påpeker, er det ikke utenkelig at spørsmålet om en muslimsk statsminister kan bli aktuelt i Norge. Hadia Tajik ble vår første muslimske statsråd da hun ble kulturminister i 2012. Nå er hun en av Arbeiderpartiets to nestledere.

Partileder Jonas Gahr Støre fremstår som klart svekket etter valgnederlaget. Og den andre nestlederen Trond Giskes posisjon utfordres for tiden av rykter, maktkamp og kritisk mediefokus. Kanskje kan det bli Hadia Tajiks tur på et tidspunkt?

Det faktum at hun er muslim født av to pakistanske foreldre bør i hvert fall ikke brukes mot henne. For Hadia Tajik er faktisk en av de personene som fyller oss med håp om at det tross alt er mulig å få integreringen til å fungere her i Norge.

Tajik gjør nemlig det som langt flere innflytelsesrike norske muslimer burde gjøre. Hun feier ikke problemene i egne miljøer under teppet. I stedet adresserer og konfronterer hun dem. Som muslimsk kvinne i en ledende maktposisjon utfordrer hun bare i kraft av sin eksistens de kvinnediskriminerende strukturene som har så alt for stor plass i islam.

Og Hadia Tajik tar ofte faktisk klarere standpunkt mot undertrykkende muslimsk praksis enn det hennes ikke-muslimske partifeller er villig til. I 2015 gikk hun ut med støtte til forslaget om å forby barnehijab i norsk skole selv om den øvrige partiledelsen var imot.

Sammen med en annen muslimsk toppolitiker, Venstres visepresident i Stortinget Abid Raja, er Hadia Tajik i dag blant de fremste inspirasjonskildene til internrevisjon i de muslimske miljøene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Denne avisens politiske grunnsyn tilsier at vi ikke akkurat er overvettes begeistret for å få statsministre fra Arbeiderpartiet. Men hvis så galt likevel skulle skje, så er ikke Hadia Tajik det verste alternativet.

Slik vi ser det er hun faktisk heller et av de beste.

-----

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg avDagen.