LATTER: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide møtte i starten av august palestinernes leder Mahmoud Abbas i Ramallah.  Foto: NTB scanpix

Palestinerne ler av oss

fredag 31. august 2018

Lederartikkel

Mahmoud Abbas og de andre lederne i den palestinske selvstyreadministrasjonen ler hele veien til banken. Og det er faktisk oss de flirer av.

Hvorfor skulle de egentlig la være? De har jo all mulig grunn til å glise fett og smile bredt over hvor lett det er å lure vestlige regjeringer. Utenriksministrene våre legger nok ansiktet i bekymrede folder og uttrykker hvor uakseptabelt det er at palestinske myndigheter betaler lønn til terrorister og deres etterlatte.

Men med en gang de har forlatt møterommet så fortsetter de å pumpe enorme pengebeløp inn på de samme myndighetenes kontoer, slik at palestinerne kan fortsette praksisen med å utbetale månedlige bidrag tilsvarende omkring 10.000 norske kroner til de som utfører terroraksjoner mot Israel.

Det skal være mer enn 35.000 palestinske familier som mottar slik pengestøtte etter at et familiemedlem har blitt drept, skadet eller fengslet for å ha utført voldelige aksjoner mot israelere. Den samlede årlige terrorstøtten som utbetales summerer seg til milliardbeløp.

Alt som skal til for å narre de rike, men akk så godtroende politikerne i den frie verden, er å forsikre dem om at deres, ja, akkurat deres penger, de blir ikke brukt til terrorlønn. Samme hvilket gavmildt land det er som sender sine representanter ned til Ramallah, så gjentar palestinerne det samme mantraet: «Vi forsikrer at ingen av deres penger går til å lønne avdøde terroristers familier eller terrorister i israelske fengsler». Forsikringene avgis som alltid med lygekors bak ryggen.

En av de siste som har blitt utsatt for dette ritualet, er vår egen utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Hun besøkte de palestinske selvstyreområdene i begynnelsen av august. På programmet stod møter med president Mahmoud Abbas, statsminister Rami Hamdallah og finansminister Shukri Bishara. Spesielt sistnevnte er godt fornøyd. For det er han som tar imot de 713 millioner kronene som Norge betalte i bistand til de palestinske selvstyreområdene i fjor.

Og ganske riktig. Samme finansminister Bishara lovet høytidelig Ine Eriksen Søreide at våre penger, nei, de gikk ikke til å finansiere terrorlønn.

Eller som det heter i NTBs sak: «Søreide presiserer at norske bistandskroner ikke ender opp hos familier som har familiemedlemmer i israelske fengsler, og at Norge har fått gjentatte forsikringer om dette fra de palestinske selvstyremyndighetene. Dette skal senest ha blitt bekreftet i et møte mellom henne og den palestinske finansministeren Shukri Bishara 5. august.»

Så da så.

Men under en måned før utenriksministeren vår besøkte Ramallah holdt Mahmoud Abbas en tale til sentralkomiteen i sitt eget parti Fatah på akkurat samme sted. Der gikk han sterkt i rette med de som kritiserte utbetalingen av terrorlønn: – Vi tillater ikke at noen blander seg inn i våre stipender til martyrer og fanger. Dette er våre martyrer og vi fortsetter å betale dem, sa Abbas blant annet.

Vi mener det er nærmest grenseløst naivt å tro på de forsikringene som det palestinske lederskapet gir. Selvfølgelig bidrar norske og andre vestlige lands sjenerøse bidrag til at palestinerne kan fortsette å betale penger til terrorister og deres etterlatte.

Vi vet at Ine Eriksen Søreide har mer enn nok økonomisk innsikt til å skjønne hvor lett det er å omdisponere. I beste fall er de norske bidragene med på å avlaste andre deler av det palestinske budsjettet slik at man kan fortsette å belønne terrorisme økonomisk.

I verste fall går skattepengene våre direkte til terrorlønn fordi en betydelig del utbetales som generell budsjettstøtte med minimale kontrollmuligheter.

Yossi Kuperwasser ved Jerusalem Center for Public Affairs satte veldig fornuftige ord på dette i intervju med Dagen nylig: – Det er selvsagt umulig å skille mellom norske penger og andre penger i en og samme pott, og det er meningsløst å si at de norske pengene kun går til positive, statsbyggende tiltak, mens andres penger går til å lønne terrorister og deres familier, sa Kuperwasser som mente at norske myndigheter i beste fall lurer seg selv.

Det vi reagerer aller mest på når det gjelder den palestinske terrorlønnen, er den ekstreme forskjellsbehandlingen av Israel. Hva hadde skjedd dersom en regjering hadde utbetalt lønn til terroristene som de siste årene har gått berserk på Europas gater?

Eller ville USA ha godtatt månedlige beløp til de etterlatte etter 11. september-terroristene? Da hadde det blitt ramaskrik og internasjonale sanksjoner. Men Norge og Vesten lever tydeligvis godt med at palestinernes myndighetsorgan betaler lønn til terrorister.

Vi håper på en fremtid der vestlige regjeringer endelig slutter å prate og i stedet sette makt bak kravet om stopp i terrorlønnen. Det eneste som kan få det til å skje, er at pengekranene skrus igjen. Og de må forbli stengt helt til terrorstøtten tar slutt.

Bare da vil palestinerne slutte å le av oss bak ryggen vår.