Asia Bibi ble dømt til døden for blasfemi mot profeten Muhammed. Foto: Rechtenvrij

Når mobben styrer lov og rett

Vi vil oppfordre Dagens lesere til å be for Pakistan.

Forrige uke var uken da uretten mot den dødsdømte kristne pakistanske kvinnen Asia Bibi kunne bli rettet opp. I stedet tyder utviklingen på at resultatet blir det motsatte. Radikale islamister truer dommerne på livet og varsler demonstrasjoner over hele landet hvis Asia Bibi blir satt fri. Under slike forhold må det skje et regelrett under hvis dommen skal bli omgjort.

Som mange av Dagens lesere vil være kjent med, ble fembarnsmoren Asia Bibi dømt til døden for blasfemi høsten 2010, etter en diskusjon om en kopp vann med noen muslimske kvinner. Kvinnene anklaget henne for blasfemi, noe hun selv blankt avviser.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mandag i forrige uke holdt pakistansk høyesterett en lenge utsatt høring om Asia Bibis anke. Tre navngitte dommere skulle ta stilling til om dødsdommen skulle opprettholdes eller omgjøres. I forkant var det mange som håpet at dødsdommen skulle bli omgjort til livstidsdom, eller enda bedre: At hun skulle kunne gå ut av fengselet som fri kvinne etter åtte år.

Og det var virkelig grunn til forsiktig optimisme, ifølge advokaten hennes. Bevismaterialet mot henne er svakt og motstridende. Nylig ble dessuten en annen blasfemidømt løslatt fra fengsel.

Fra domstolen ble det sagt at avgjørelsen ville komme om noen dager, eller et par uker. Siden har det vært stille fra den kanten. Fra de radikale, islamistiske grupperingene, derimot, har det vært alt annet enn taust. Det er dypt urovekkende når ekstremister med bånd til partiet Tehreek-e-Labaik Pakistan forsøker å påvirke domstolen gjennom å true dommerne på livet og å kaste landet ut i kaos.

De skal ha ryggrad av stål og betong, de dommerne som tør å omgjøre dødsdommen i en slik situasjon. Det vil ikke minst få enorme personlige konsekvenser for dem selv og familiene deres. I det de kunngjør en mulig frifinnelse, vil de selv befinne seg i livsfare.

Drapene på politikerne Salmaan Taseer og Shahbaz Bhatti i 2011, viser hvor farlig det er å gå mot strømmen når det gjelder blasfemilovene.

Det er i situasjoner som dette at man kunne trenge et politivesen og en statsleder som sto på de svakes side, men det kan ikke Pakistan stille med i dette tilfellet. Den nyvalgte statsministeren, Imran Khan, støtter den undertrykkende blasfemilovgivningen, som gang på gang blir brukt til å ramme landets minoriteter.

Og når mobben mobiliseres i disse uhyre sensitive blasfemisakene, fremstår politiet både maktesløs og viljesløse. Det så man blant annet i landsbyen Gojra i Punjab i 2009, der åtte kristne ble drept og 40 hus ble satt fyr på etter rykter om blasfemi.

De kristne i Pakistan er en liten sårbar minoritet. I disse dager ber de for Asia Bibi og familien hennes, men de ber også om beskyttelse for sine egne lokalsamfunn. At radikale islamister truer med vold og landsomfattende demonstrasjoner skremmer dem. Faren er stor for at aggresjonen rettes mot lokale kristne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mye står på spill for Asia Bibi, familien hennes og alle pakistanske kristne i disse dager. Vi vil oppfordre norske myndigheter til å slutte seg til EU og andre internasjonale aktører som legger press på Pakistan om at Asia Bibi må få en rettferdig behandling. Og vi vil oppfordre Dagens lesere til å be for Pakistan.

Les også
Islamister krever at Asia Bibi blir hengt
Les også
Håper på frifinnelse av Asia Bibi i pakistansk høyesterett
Les også
Utenriksministeren inviterer alle til trosfrihetsdag
Les også
Siste sjanse for Asia Bibi
Les også
Trangere ytringsrom for kristne