Ingen tegn til intifada

Vredens dag, som muslimske ledere hadde tillyst på fredag etter Trumps anerkjennelse av Jerusalem, ble heldigvis ikke den voldsorgien mange hadde fryktet.

Ja, det var demonstrasjoner i flere muslimske land. Og både i Jerusalem og flere steder på Vestbredden var det tilfeller av gateoppløp med tilhørende steinkasting og tåregass.

Men det overordnede bildet er at det hele forløp roligere enn det tilfellet har vært ved tidligere dramatiske situasjoner. Og det er foreløpig ingen tegn å se til den nye intifadaen som særlig lederskapet i Hamas har tatt til orde for.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vi tror at en viktig grunn til det forholdsvis lave voldsnivået som Trumps anerkjennelses- og ambassadenyheter ble mottatt med, er den tilstanden som råder hos Israels arabiske naboer.

Det er mye som tyder på at den geopolitiske situasjonen i området faktisk var ganske gunstig for å komme med den typen kunngjøringer som Trump gjorde, uten å risikere å sette hele regionen i brann.

For de arabiske naboene har allerede nok brennhete konflikter å forholde seg til internt i den arabiske verden. Det kriges for tiden både i Syria, Irak og Jemen. Araberstatene trenger ikke enda en krise midt i fanget.

Men kanskje enda viktigere er det at Israels sunni-muslimske naboland ikke er like interessert som før i en konflikt med den jødiske staten. I dagens situasjon sees sjia-islamske Iran på som den største utfordringen for sunni-nasjoner som Egypt, Saudi-Arabia, Jordan og så videre.

Araberstatene ser med stor uro hvordan Iran støtter krefter som Hizbollah, Hamas, hoti-opprørerne i Jemen, Assad-regjeringen i Syria og sjia-opprørerne i Irak. For sunni-statene dette klare bevis på Irans stormaktsambisjoner i regionen. Ambisjoner om å skape et nytt stort sjia-islamsk perserrike, slik sunniene ser det.

I en slik situasjon er en ny opptrappet konflikt med Israel ikke noe disse statene ønsker seg. Det passer dem faktisk godt at også Israel ser på Iran som den farligste trusselen i regionen.

På en måte blir Israel og araberstatene en slags allierte mot Iran. Selvfølgelig ikke formelt, men det hjelper uansett på relasjonene å ha en felles fiende.

Så finnes det faktisk også tegn som tyder på visse formelle forbedringer i forholdet mellom Israel og arabiske stater. For eksempel er en delegasjon fra det arabiske kongedømmet Bahrain akkurat nå i Israel.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Formelt sett er dette en interreligiøs gruppe som besøker den jødiske staten. Men delegasjonens nærvær i Israel er godkjent av Bahrains konge Hamad bin Isa Al Khalifa, noe som i seg selv er svært sjeldent. Flere arabiske land forbyr sine innbyggere å besøke Israel.

Og det at besøket gjennomføres bare dager etter at Trumps kunngjøring, er for mange et tegn på at Jerusalem-saken nå ikke skaper den knuten på tråden mellom Israel og araberstatene som man kunne frykte.

-----

Tips oss!

* Er det en sak du mener Dagen bør skrive om? Tips oss!

Send en e-post tilredaksjonen@dagen.no
eller ring oss på 47 77 37 78.
 

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg avDagen.