UTSPILL: KrFU-leder Martine Tønnessen mener at dersom KrF får gjennomslag når det gjelder forbud mot tvillingabort, vil nestleder Kjell Ingolf Ropstad ha levd opp til de forventningene som er skapt på abortområdet.  Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix

Ikke avslutt kampen mot sortering

torsdag 3. januar 2019

Lederartikkel

KrFU-lederens timing kunne nesten ikke vært dårligere.

Samtidig med at hennes eget partis delegasjon starter krevende regjeringsforhandlinger oppe på et gjestgiveri på Hadeland, kommer Martine Tønnessen med et utspill som bare er egnet til å gjøre jobben enda vanskeligere for dem.

Nå avlyser hun nemlig langt på vei det som har vært et av KrFs hovedkrav i oppkjøringen mot forhandlingene om å gå inn i den borgerlige regjeringen, en endring av abortlovens 2c. Dette er den såkalte sorteringsparagrafen som gir foster med utviklingsavvik et lavere rettsvern enn andre.

Mens rød og blå side i høst kjempet om partiets retningsvalg, gjorde Erna Solberg det klart at hun var villig til å diskutere både en slik abortlovsforandring og et forbud mot tvillingabort med KrF.

De blås hærfører Kjell Ingolf Ropstad grep begjærlig den utstrakte hånden fra statsministeren og annonserte «en historisk mulighet» til å få gjennomslag i kampen mot sorteringssamfunnet, dersom KrF valgte et regjeringssamarbeid til høyre.

Men Tønnessen mener øyensynlig at det ikke er så viktig at partiet hennes står på kravene i denne saken. Nærmest før forhandlingene har kommet ordentlig i gang, annonserer hun at det ikke er så nøye om KrF får gjennomslag for de endringene som Solberg har sagt hun vil forhandle om.

Ifølge KrFU-lederen er det godt nok med halvparten, om man i det hele tatt kan kalle det for det. Til NRK sier Tønnessen at dersom KrF får gjennomslag når det gjelder tvillingabort, vil Kjell Ingolf Ropstad ha levd opp til de forventningene som er skapt på abortområdet.

Hvis vi legger litt godvilje til, kan vi forstå hvordan KrFU-lederen tenker. Hun har vært en av de ivrigste forkjemperne for et blått regjeringssamarbeid. Og nå er hun smånervøs for at hele prosjektet med ny firepartiregjering skal glippe på grunn av uenighet om abortlovens paragraf 2c.

Det er for så vidt en ærlig sak. Også vi deler forhåpningene om at en historisk ikke-sosialistisk flertallsregjering skal bli resultatet når forhandlerne som har forskanset seg på Granavolden Gjæstgiveri kommer ut for siste gang.

Men for oss fremstår det likevel som mer enn merkelig at KrFU-lederen ikke skjønner at utspillet hennes bidrar til å svekke posisjonen for KrFs lag som nå er i aksjon. Hun skaper et svært uheldig inntrykk av at det likevel ikke er så viktig om KrF får gjennomslag for en endring av sorteringsparagrafen. For det kan jo KrF leve godt med, ifølge KrFUs leder.

Og ikke bare er inntrykket uheldig. Vi vil påstå at det også er feilaktig. Hvis KrF ikke får noen innrømmelser på 2c vil det bidre til mer KrF-splittelse og klart svekke Kjell Ingolf Ropstads posisjon i partiet. Og dessuten kan et slikt manglende gjennomslag være en trussel mot hele regjeringsprosjektet.

For da vil de få fått rett, de som sa at det kun dreide seg om et spill og at det ikke var fantes noen reell sjanse til å få endret denne paragrafen. Ropstads uttalelse fra fylkesårsmøte etter fylkesårsmøte om KrFs historiske sjanse, vil rulle over TV-skjermene til spott og spe.

De røde i KrF vil føle seg grundig lurt og ønske omkamp om KrFs valg av regjeringspartner. Og med god grunn. For som vi husker var det jo abortenigheten mellom Ropstad og Solberg som var tungen på vektskålen i det rekordjevne interne KrF-oppgjøret.