ENGASJEMENT: Sylvi Listhaug (bildet) og Fabian Stang gjør den jobben biskopene burde gjort.  Foto: NTB scanpix

Helt riktig av Åpne Dører

fredag 16. desember 2016

Lederartikkel

Åpne Dører gjorde rett i å si ja til å være med på Sylvi Listhaug og Fabian Stangs kampanje for forfulgte kristne.

Søndag skjedde det på nytt. Igjen rammet tragedien Midtøstens hardt prøvede kristne minoritet. Denne gangen var det kopterne i Egypts hovedstad Kairo det gikk ut over. Terrorismens svarte dødsengel slo til inne i Guds hus.

Fra et øyeblikk til et annet ble en fredelig gudstjeneste forvandlet til et inferno av istykkersprengte mennesker. Den kraftige terrorbomben drepte 25 og skadet rundt 50.

LES: Listhaug samler inn penger til forfulgte kristne

Når grusomhetene er av en slik art som i Kairo, skaper redselsscenene selvfølgelig behørig pressedekning. Men ellers er forfølgelsen av Midtøstens kristne minoritet stort sett den katastrofen som både mediene og de fleste politikere glemte.

Fordrivelsen av våre brødre og søstre i troen fra det som en gang var kristenhetens kjerneområder, har i pågått i årevis. Den har skjedd til akkompagnement av øredøvende taushet fra presse og politiske myndigheter. Og faktisk i stor grad også fra det kirkelige lederskapet.

Vi, og mange med oss, har i lang tid etterlyst et større engasjement og en sterkere ordbruk rundt den stadig mer akutte situasjonen for de forfulgte kristne. Denne saken bør løftes opp der den hører hjemme, mye høyere på den politiske og samfunnsmessige agendaen både i Norge og resten av den vestlige, stort sett kristne, verden.

Hvis ikke vi bryr oss om våre forfulgte trosfeller, hvem skal gjøre det da? Vi har flere ganger uttrykt stor undring over at de norske biskopene og kirkens ledelse er så tamme i sin retorikk på dette området.

Så gjør plutselig to toppolitikere den jobben som Nordhaug, Sommerfeldt og Byfuglien skulle ha gjort. Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) og hennes statssekretær Fabian Stang (H) bruker sin mediale gjennomslagskraft for å sette våre trossøskens akutte situasjon på dagsorden.

LES OGSÅ: Med spark til Listhaugs innsamling til kristne

De drar til og med i gang en innsamlingsaksjon for organisasjonen Åpne Dører. Da burde vel alle være glade?

I hvert fall alle kristne. At Dagbladet kritiserer tiltaket på lederplass og mener at Listhaug gjennom aksjonen sin «spytter noen andre i ansiktet» er så sin sak.

Derfra hadde vi for så vidt ikke ventet stort annet. Men alle som er opptatt av å arbeide for de forfulgte, er vel fornøyde?

Vel, ikke helt. Generalsekretær Hans Aage Gravaas i Stefanusalliansen sa til Dagen på torsdag at hans organisasjon ikke ville ha vært med på denne aksjonen hvis de hadde blitt spurt. Han er kritisk til koblinger mellom en innsamlingsaksjon og bestemte politikere.

Det synes vi er litt rart. For det er da langt fra noe nytt at politikere fronter innsamlingsaksjoner. Vi ser det hvert år i forbindelse med TV-aksjonen, blant annet. Statsministeren, statsråder og andre toppolitikere står i kø for å anbefale det gode formålet.

Flere av dem tar til og med innsamlingsbøssen i egne hender og går gatelangs fra hus til hus for å lokke frem givergleden ved personlig oppmøte. Og også i slike sammenhenger spilles det inn videoer der politikere anbefaler både organisasjonen og prosjektene. Det er altså heller ikke noe spesielt.

Alt dette er tilsynelatende helt uomstridt så lenge det er snakk om Flyktninghjelpen, Røde Kors, Amnesty, Norsk Folkehjelp eller andre som tilhører det etablerte gode selskap blant norske innsamlere. Men når en organisasjon som Åpne Dører kommer på banen, så får pipa plutselig en annen lyd.

Da dukker de mistenksomme stemmene plutselig opp i mediene. Hvorfor er de ikke med i Innsamlingskontrollen? Bruker de pengene på evangelisering og misjon? Er det bare kristne som får hjelp?

LES MER: Åpne Dører ikke med i Innsamlingskontrollen

Åpne Dører har som ventet gode svar på dette. De har stått trygt gjennom denne ukens mediestorm og vi unner dem virkelig hver eneste krone og alle de nye giverne de har fått. Det kommer godt med i det viktige arbeidet de gjør for den lidende kirke.

Dette er tiden for å forene gode krefter i engasjementet for våre forfulgte trossøsken i Midtøsten. Det er vårt ansvar som norske kristne. Og så bør vi i tillegg være glad for alle som vil stå sammen med oss i dette solidaritetsarbeidet.

Enten de kommer fra SV eller fra Frp.

 

Les også: