SAMMENHENG: Det er viktig å fastholde at også Det gamle testamente er Guds åpenbaringsord, skriver Dagen på lederplass.

Helhet, hellighet, herlighet

Fare på ferde hvis kristne ikke kjenner Bibelens første hoveddel, mener Dagen

Hvilken plass bør Det gamle testamente ha i den kristne gudstjeneste? Spørsmålet er blitt gjenstand for debatt i danske Kristeligt Dagblad. Teologiprofessor Mogens Müller mener tekster fra Bibelens første hoveddel ikke hører hjemme i kristne gudstjenester.

Begrunnelsen er at tekstene historisk betraktet er en jødisk skriftsamling som gir uttrykk for jødedom. «Den blir ikke kristen av å bli tolket kristent. Det er her alene tolkningen som er kristen», skriver Müller.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Utspillet har ikke uventet vekket reaksjoner. Kristen Nielsen, som er professor emeritus i Det gamle testamente, mener lesningen av Det gamle testemente i gudstjenesten gir prestene mulighet til å fortolke tekstene. Slik blir ikke menigheten overlatt til selv å gjøre overveielser over hvorfor Det gamle testamente er en del av Bibelen.

Uten å gå dypt inn i den danske debatten kan vi konstatere at den like godt kunne føres hos oss. Dessverre er det mange nordmenn, også troende kristne, som har liten kjennskap til Bibelen og særlig Det gamle testamente.

Da er det lett å adoptere utbredte vrangforestillinger og fordommer mot denne delen av Den hellige skrift. Ordet «gammeltestamentlig» er jo ikke akkurat positivt ladet i moderne norsk.

Arne har lagt igjen bibeler på 556 hytter i fjellet

Men det er viktig å fastholde at også Det gamle testamente er Guds åpenbaringsord. Det nye testamente er skjult i Det gamle testamente, Det gamle testamente er åpenbart i Det nye testamente, som kirkefaderen Augustin uttrykte det.

Jesus understreket gang på gang at han oppfylte Skriften - og da siktet han til det vi i dag kaller Det gamle testamente. Faktisk kan Det nye testamente knapt forstås uten at vi ser det i sammenheng med Det gamle testamente.

Det er i den første hoveddelen at helt sentrale tanker om Gud, skapelsen og hans plan med verden blir forklart. Denne boksamlingen viser hvordan frelseshistorien begynner og varsler hvordan den skal fortsette gjennom oppfyllelse i framtiden.

Hva het kristendommen fra starten?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er viktig å være klar over at strid om Det gamle testamente ikke er noe nytt fenomen. Allerede på 100-tallet sto vranglæreren Markion fra dagens Tyrkia fram med påstander om at Det gamle testamente åpenbarte en annen gud enn den vi møter i Det nye. Som eneste autoritet anerkjente han Paulus-brevene og en frisert utgave av Lukas-evangeliet.

Selvsagt kan også Det gamle testamente misbrukes. Allerede i 1. Timoteusbrev blir det advart mot å gi seg av med «endeløse ættetavler». Det er avgjørende å ha evangeliets lys over disse skriftene når vi leser dem og de blir brukt i forkynnelse. Jesus Kristus er etter en kristen forståelse hovedperson også i Det gamle testamente.

I dag tror vi likevel faren er størst for at kristne får et passivt og likegyldig, eller i verste fall avvisende, forhold til de gammeltestamentlige tekstene. Det er en «uimotståelig forbindelse» mellom Det gamle og Det nye testamente, som teologen Robert Foster påpeker i et innlegg i Christianity Today i en liknende debatt i USA.

Foster mener kristne blir frarøvet kraft hvis de blir frakoblet Det gamle testamente. Det tror vi er helt rett. Å fastholde Skriftens helhet er nøkkelen til å forstå både Guds hellighet og herlighet.

Les også
– Akademikere må snakke om sin tro
Les også
Nå er det på tide å komme på banen
Les også
Følge Jesus
Les også
– Richard Dawkins sier at ateister ikke har noen tro, og så skriver han en hel bok om hva han tror på
Les også
– Jeg vil bli prest. Jeg er blitt mer og mer trollbundet og har lyst å utforske Bibelen enda mer.