En palestiner kaster stein mot israelske soldater under de voldsomme opptøyene på Gaza-grensen langfredag. Foto: Khalil Hamra, AP/NTB scanpix

Hamas legger ikke skjul på hva de vil

tirsdag 3. april 2018

Lederartikkel

Dessverre er det ikke overraskende at Hamas tyr til slike tvers gjennom kyniske hjelpemidler i sin kamp mot Israel.

Om en drøy måned feirer den moderne staten Israel sitt 70-årsjubileum. Det er en merkedag for alle israelvenner. Det måtte noe i nærheten av et mirakel til for at staten kunne bli opprettet, og mange har ønsket å rive det moderne Israel i stykker også etter 1948.

Men Israel har overlevd, og står fortsatt som et håpets lyspunkt for verdens jøder. Israel er også et demokratisk forbilde i en region preget av ustabilitet og undertrykkene regimer. Men slett ikke alle kommer til å feire Israels 70-årsjubileum.

I forrige uke begynte det som kan bli en flere uker lang protestaksjon fra Israels palestinske naboer. For mange palestinere er Israels jubileumsdag 14. mai regnet som selve katastrofedagen. Dermed gir ukene frem mot denne dagen i år ekstra grobunn for å sette i gang voldelige protestaksjoner mot Israel.

I og for seg er situasjonen illustrerende nok. For det palestinske lederskapet har helt siden 1948 hatt anledning til å slutte fred med sine jødiske naboer, og til å akseptere at Israel er kommet for å bli. De har konsekvent valgt konfliktens vei. Det har rammet den palestinske sivilbefolkningen hardt.

 

Israel sier Hamas ba en syv år gammel jente om å gå direkte mot grensegjerdet under opptøyene på Gazastripen i dag.

Posted by Dagen on Friday, March 30, 2018

 

For dagens unge palestinere må fremtidsutsiktene på mange måter synes dystre. Men dette valget har også tatt fra mange israelere håpet om en varig fred. Det israelske lederskapet har måttet bruke mer krefter på å sikre sin egen befolkning, og har i de senere årene vært mindre aktive når det gjelder å forhandle om fred med palestinerne.

Israels statsledere har det til felles med de fleste andre statsledere at de neppe kvalifiserer til helgenstatus. Men det må ikke være tvil om at hovedgrunnen til den fortsatte konflikten ligger på den andre siden av konflikten.

Det fikk vi en grotesk påminnelse om under opptøyene langfredag. Det israelske forsvaret kunne da fortelle at Hamas hadde sendt en syv år gammel jente mot grensegjerdet mellom Gazastripen og Israel.

Det er ikke spesielt vanskelig å forestille seg at jenten kunne tjene som et menneskelig skjold, eller at hun kunne fremstilles som en martyr etter å ha blitt skutt av israelske soldater. Men de israelske soldatene så at det var et lite barn de stod overfor, og sendte henne tilbake til foreldrene.

Dessverre er det ikke overraskende at Hamas tyr til slike tvers gjennom kyniske hjelpemidler i sin kamp mot Israel. Gjennom årene har det mange ganger vært uhyggelig å se på det internasjonale samfunnets manglende vilje til å ta innover seg hva slags organisasjon Hamas faktisk er, og hvilke holdninger det er som driver den.

«Gazas terroristledere legger ikke skjul på sin agenda. De er ute etter å ødelegge Israel. Selvmordsbombere, raketter og tuneller har vært mislykket. Nå er det masser i marsj ved grensen». Slik oppsummerer redaktør David Horovitz i The Times of Israel den siste utviklingen på Gazastripen.

 

DagensDebatt.no: «Terrorbevegelsen Hamas er de som egentlig burde blitt satt på tiltalebenken denne gangen», skriver Bjarne Bjelland.

Posted by Dagen on Monday, April 2, 2018

 

Det kan være nyttig å minne om at Israel under tidligere statsminister Ariel Sharons ledelse ensidig trakk seg ut av Gazastripen i 2005. Dette innebar tvangsflytting av flere tusen jødiske bosettere.

Det kan også være nyttig å minne om at Hamas er en terrororganisasjon som tok makten på Gazastripen ved hjelp av vold i kamp mot president Mahmoud Abbas’ parti Fatah, påpeker Horovitz. Verdens jøder har smertelig erfart at naivitet ikke gjør dem noen tjenester. Den lærdommen gjelder også for oss andre.