Godt forslag fra KrF

Nå får vi se om de mange partienes forsvar av kristen kulturarv var alvorlig ment eller om det kun var fett valgflesk.

Det kan virke som julen starter litt tidligere for hvert år. Julemarsipanen ankommer nå norske dagligvarebutikker allerede i oktober. Omtrent samtidig dras en annen av førjulstradisjonene i gang.

Nei, vi snakker ikke om forhåndssalget av julekalendere, men om den årvisse debatten om skolegudstjenester før jul.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dette spørsmålet har gjennom flere år utviklet seg til å bli det største religiøse minefeltet i norsk skole. Etter vår mening er debatten om skolegudstjenester tidvis på vei over i det absurde.

Det toppet seg tidligere denne måneden da det kom frem at Nylund skole i Stavanger sendte med elever ark hjem med liste over julesanger. Der skulle foreldrene krysse av for om de godkjente at barnet deres deltok i øving på og/eller synging av ulike julesanger.

Skolen mente de trengte foreldrenes godkjenning av de håpefulles sangomtale av både nisser, grøt, rotter og julens egentlige budskap.

Dette er jo det reneste sludder. Selvfølgelig skal norske skolebarn kunne synge med på de norske, tradisjonelle julesangene uten å måtte innhente en formell, signert godkjennelse fra foreldrene formidlet via ranselpost.

Vi tror det er den samme frykten for å trå feil som gjør at skoler kutter ut hele tilbudet om skolegudstjeneste som juleavslutning. I følge en oversikt fra Kommunal Rapport valgte i fjor én av fem skoler å droppe skolegudstjenesten. 600 av landets vel 3.000 grunnskoler gav ikke elevene et slikt tilbud.

Vi har i utgangspunktet forståelse for ønsket om ikke å detaljstyre skolene. Men uroen og usikkerheten rundt skolegudstjenester har nå nådd et så høyt nivå at tiden er overmoden for et klart og tydelig regelverk på dette området. Det er det KrF ønsker å få til med sitt forslag om å gjøre skolegudstjenester til et obligatorisk tilbud som alle skoler må ha.

KrF-leder Knut Arild Hareide legger vekt nettopp på usikkerheten hos rektorer og lærere når han begrunner forslaget sitt i Stortinget. Og partilederen sier han har godt håp om å få støtte blant andre partier.

I valgkampen overgikk nemlig partiene hverandre i å legge vekt på hvor viktig vår kristne kulturarv er. Nå får vi se om dette var alvorlig ment eller om det kun var fett valgflesk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Spesielt er vi spent på om kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) har noe å melde i saken. Vi er klar over at skolepolitikken ligger under et annet Høyrestyrt departement.

Men det forhindret ikke en vaffel- og jordbærspisende kulturminister i å støtte både KRL-faget og skolegudstjenester i valgkampens mest omtalte intervju, det som foregikk på gården til Sp-nestleder Ola Borten Moe.

– De norske verdiene er under press fordi ikke alltid stiller opp for dem. Vi må ikke bli så nøytrale at vi glemmer hvor vi selv kommer fra, og at det er den kristne kulturarven dette samfunnet bygger på, sa Linda Hofstad Helleland i VG-intervjuet.

Så får vi se da om de vakre ordene er glemt nå som valget er vunnet. Vi skal i hvert fall love at vi vil følge nøye med på hvilke partier og politikere som støtter og hvilke som går imot dette forslaget.