Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad, NTB scanpix

Flytt ambassaden vår, Erna

mandag 23. april 2018

Lederartikkel

President Donald Trumps modige og riktige beslutning om å flytte USAs ambassade i Israel fra Tel Aviv opp til hovedstaden Jerusalem, har skapt en helt ny dynamikk.

For det er ofte sånn. Når noen gjør noe modig og tar belastningen som følger med, så får andre frimodighet til å gjøre det samme. USA har gått foran med et godt eksempel i ambassadesaken, og nå er det flere som følger etter.

Andre nasjoner vil også være med på å avslutte den grove uretten som er begått mot Israel i alle de 70 årene staten har eksistert. Som verdens eneste nasjon har Israel ikke fått lov til selv å avgjøre hvor landets hovedstad skal ligge. Men det er det altså stadig flere som nå vil endre på.

Statsminister Benjamin Netanyahu opplyste under sin jubileumstale i forbindelse med landets 70-årsdag i forrige uke at seks andre nasjoner nå er i gang med å gjøre det samme som USA.

Et av disse er Romania. De kan bli det første EU-landet som flytter ambassaden sin til Jerusalem. Det forutsetter at parlamentet stemmer for regjeringens plan og at en foreløpig skeptisk president også godtar den til slutt.

Den rumenske regjeringens initiativ kom i etterkant av at Israels viseutenriksminister Tzipi Hotovely nylig besøkte landet. Hun oppfordret Romania til å benytte det historiske mulighetsvinduet som har oppstått etter Trumps ambassadebeslutning. Hun bad rett og slett Romania «stille seg på rett side av historien».

De ordene er et utmerket bilde på hva dette dypest sett handler om. Verdens nasjoner har gang på gang stilt seg på feil side av historien når det gjelder behandlingen av det jødiske folk og den jødiske nasjon.

 

Kan bli første EU-land som flytter ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem. *Hva mener du om saken? En god nyhet dersom det skjer? :)

Posted by Dagen on Friday, April 20, 2018

 

Nå har man en gyllen mulighet til å havne på den riktige siden. Til å bøte på tidligere urett. Hvis et av EUs medlemsland gjør dette, vil det være et viktig signal til andre europeiske land, både de som er medlemmer i unionen og de som står utenfor.

Vi har ennå ikke gitt opp håpet om at vi får se den dagen da også den norske regjeringen avslutter diskrimineringen av et vennligsinnet demokrati som står oss nær. Personalet ved den kongelige norske ambassaden i Tel Aviv befinner seg på feil sted til feil tid.

Ja, Tel Aviv er en stor, viktig og internasjonal by, men det er ikke Israels hovedstad. Og det må være opp til det enkelte nasjon selv å avgjøre hvor de ønsker at den skal ligge.

Men i dette tilfellet mener altså mange nasjoner, Norge inkludert, at man kan overprøve denne beslutningen. Vær så god, hovedstaden deres skal ligge nede ved Middelhavet. Vennlig hilsen verdenssamfunnet. Ingen nasjoner ville akseptert noe slikt. Og det gjør selvfølgelig heller ikke Israel.

Også Norge burde benytte seg av den nye dynamikken som Trump har skapt i denne saken. Vi kan og bør følge eksempelet som vår fremste allierte har gitt oss. Et av de tre partiene i Erna Solbergs regjering har programfestet at den norske ambassaden skal flyttes.

«FrP mener at den norske ambassaden i Israel skal ligge i landets hovedstad Jerusalem», heter det i Fremskrittspartiets program. Nå vil det vise seg om den formulering er verdt noe mer enn det papiret den er skrevet på.

I så fall må det snart komme noen krav om at også Erna skal benytte seg av det historiske mulighetsvinduet som nå står på vidt gap.