«Da statsminister Erna Solberg (H) møtte norsk presse noen dager før EU-toppmøtet i Brussel, sa hun at Norge skal leve opp til sine forpliktelser når det gjelder å ta imot kvoteflyktninger». Foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvaret/NTB scanpix

Flyktninger utfordrer igjen

Norge kan heller ikke regne med å få til gode løsninger på egenhånd.

Nyheter de siste ukene viser at strømmen av mennesker som søker nødhavn og asyl i Norge er kraftig redusert fra toppåret i 2015. UDI fikk i første halvår i år 1.511 asylsøknader mot 2.382 i samme periode i fjor.

Man skulle tro at slike tall ville roe den hjemlige, politiske debatten om mottak, kvoter, antall og integrering. Men slik har det ikke vært denne sommeren. Det har faktisk blitt helt motsatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hovedårsaken er at strømmen av flyktninger over Middelhavet ikke har gått like mye tilbake som tallet på de som når fram til Norges grenser. Samtidig har den nye regjeringen i Italia satt foten ned og nekter å ta imot flere nødstedte mennesker som er blitt reddet opp fra havet. Italia presset EU-toppmøtet for noen uker siden til å vedta en avtale om framtidige mottak av immigranter.

Da statsminister Erna Solberg (H) møtte norsk presse noen dager før EU-toppmøtet i Brussel, sa hun at Norge skal leve opp til sine forpliktelser når det gjelder å ta imot kvoteflyktninger. Senere la hun til at Norge vil være med på en ny fordelingsmekanisme, om EU-landene blir enige om det.

Slike uttalelser skaper rystelser i den blå-grønne regjeringen. To tidligere justisministre fra Fremskrittspartiet kom raskt på banen og gikk i rette med statsministeren. Per-Willy Amundsen vil sette foten ned, og Sylvi Listhaug skrev på Facebook at «Norge ikke er en husmannsplass under EU».

Tidligere Frp-formann Carl I. Hagen meldte seg også på i debatten. Han forlangte at Siv Jensen måtte trekke partiet ut av regjeringssamarbeidet dersom mottak av flere flyktninger fra EU-land skulle komme på tale.

Det endte med at Jensen også tok til tastene og informerte folket gjennom Facebook. Der skrev hun blant annet at Frp er motstander av at Norge frivillig bør ta imot flere immigranter som kommer til EU-land. – Norge har allerede bidratt betydelig, skrev partileder Jensen.

Hun har rett i at Norge har bidratt. I løpet av to år har vi tatt imot 1.509 flyktninger som en del av EU-avtalen om relokalisering fra Hellas og Italia.

Venstre mener at Norge må ta sin del av ansvaret, også hvis det betyr å ta imot flyktninger som blir omfordelt innad i EU som en del av en felles plan. Det har partileder Trine Skei Grande slått fast i en sms til Dagbladet.

At det er betydelige meningsforskjeller mellom ytterpunkter i regjeringen i dette spørsmålet bekrefter bare noe vi visste fra før av. Det er likevel interessant å legge merke til at Solberg og Skei Grande ser ut til å ha felles tilnærming til spørsmålet: Norge må være en del av løsningen sammen med resten av Europa.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Å gjøre som Hagen krever er neppe noen god vei for Frp. Selvsagt gjør det vondt å ikke få gjennomslag i regjeringen. Men det finnes neppe noen annen konstellasjon i det politiske Norge der Frp kan komme nærmere å få gjennomført sin restriktive innvandringspolitikk.

Alene får de i hvert fall ikke flertall for noe, akkurat som Norge heller ikke kan regne med å få til gode løsninger på egenhånd.

Les også
Hagen ber Frp true med regjeringskrise
Les også
Selvsikker Åkesson tror på SD-seier i høstens valg i Sverige
Les også
De første oktoberbarna tilbake i Norge
Les også
Merkel har inngått avtale om asylretur til 14 land
Les også
Hjelper barn som er skilt fra familien