SKIFTE: Nå har Sylvi Listhaug åpenbart bestemt seg for at det er politikerveien hun vil gå. Dermed er stortingsplassen sannsynligvis sikret. Så gjenstår det å se om og når det ventede skiftet i partiledelsen skjer, skriver Dagen på lederplass. På bildet ser vi partileder Siv Jensen (til venstre) og Listhaug.  Foto: Berit Roald, NTB Scanpix

Ett skritt nærmere tronskifte i Frp

onsdag 26. oktober 2016

Lederartikkel

I løpet av de siste årene har hun oppnådd en enorm popularitet, og Listhaug fremstår nå som den naturlige etterfølgeren den dagen Siv Jensen sier takk for seg som partileder.

Det vakte oppsikt da nominasjonskomiteen i Møre og Romsdal Frp tirsdag 11. oktober bestemte seg for å innstille Frank Sve som førstekandidat på fylkeslisten til neste års stortingsvalg. I går meldte Dagbladet at de tre toppkandidatene nå selv har blitt enige om en annen rekkefølge.

LES: Veien til Stortinget åpen for Listhaug og Dale

På forhånd var det betydelig spenning knyttet til særlig Sylvi Listhaugs kandidatur. I løpet av de siste årene har hun oppnådd en enorm popularitet, og Listhaug fremstår nå som den naturlige etterfølgeren den dagen Siv Jensen sier takk for seg som partileder. Listhaug har flere egenskaper som gjør henne velegnet til å lede Fremskrittspartiet.

Listhaug har forholdsvis kort fartstid i rikspolitikken. Hun var vararepresentant til Stortinget i forrige periode, samtidig som hun var byråd i Oslo. Da regjeringen Solberg tiltrådte høsten 2013, ble Listhaug først landbruks- og matminister. De som kjente henne, visste fra før at hun var en tydelig og uredd politiker.

Det gikk ikke lang tid før landbruksnæringen skjønte at de ikke måtte belage seg på tøff motstand. Listhaugs popularitet var allerede stigende da hun like før jul i fjor ble utnevnt til innvandrings- og integreringsminister. På dette tidspunktet var oppmerksomheten rundt dette feltet stor, og frykten for at situasjonen skulle komme ut av kontroll høyst reell hos mange.

LES OGSÅ: Drapstrussel ble liggende på Listhaugs FB-side

Med det utgangspunktet har Listhaug igjen markert seg som en tydelig og uredd politiker. Hun skaper stor begeistring hos sine tilhengere, samtidig som hun for noen er en av de rødeste klutene i norsk politikk. Men for en politiker spiller det som kjent ikke nødvendigvis så stor rolle om en del misliker deg, så lenge mange nok vil stemme på deg.

I år er det ti år siden Siv Jensen tiltrådte som Fremskrittspartiets leder. Det er ventet at hun kommer til å gi seg i løpet av noen år. Begge de to sittende nestlederne, Ketil Solvik-Olsen og Per Sandberg, har takket nei til å være stortingsrepresentanter i neste periode. Med Listhaug som det mest aktuelle alternativet som ny partileder, ville det være risikabelt å måtte vente helt til etter valget i 2021 før hun kunne overta.

Det var med dette bakteppet at valgkomiteens avgjørelse vakte oppsikt. Det ville være vanskelig å se for seg at Fremskrittspartiets neste leder ikke har sete i Stortinget. Ved siden av Listhaug ønsker også mange i partiet å sikre landbruks- og matminister Jon Georg Dale en rikspolitisk plattform. Dermed ender den lokale kandidaten Frank Sve formodentlig opp som tredjekandidat.

LES MER: Jensen varsler tøft Frp i valgkampen

I vår gjestet Sylvi Listhaug VGs politiske redaktør Hanne Skartveit i sistnevntes podkast. Der snakket Listhaug om at hun ikke nødvendigvis var klar for å gjøre politikken til sin levevei i mange år fremover. Hun har også andre steder vært åpen om sine betenkeligheter knyttet til det å kombinere et hektisk politikerliv med tilværelsen som småbarnsforelder.

Nå har hun åpenbart bestemt seg for at det er politikerveien hun vil gå. Dermed er stortingsplassen sannsynligvis sikret. Så gjenstår det å se om og når det ventede skiftet i partiledelsen skjer. Uansett kommer vi nok til å høre mer fra Sylvi Listhaug i årene fremover.