Erdogans terrortrussel

Bare timer før terroristen Khalid Masood kjørte inn i menneskemengden på Westminister Bridge, kom Tyrkias president med følgende utilslørte trussel om hva som vil hende hvis europeiske regjeringer holder frem med å trosse Tyrkia.

«Hvis dere fortsetter å oppføre dere på dette viset, kan i morgen ingen europeer, ingen vestlig, lenger ta et steg på gaten i sikkerhet og fred noe sted i verden», saRecep Tayyip Erdogan til journalister iAnkara.

Sammenfallet i tid mellomterroren i London og Erdogans trussel mot vestlige borgere, er selvfølgelig tilfeldig. Men de truende ordene viser oss likevel en tyrkisk president som er villig til aktivt å bruke terrortrusselen mot Europa for å nå sine egne politiske mål.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Helt siden han fikk makten i Tyrkia for 14 år siden har Erdogan jobbet for i stå stor grad som mulig å gjøre Tyrkia til den islamske stormakten de en gang var. Og nå bruker han til og med det muslimske terrorproblemet som et ris bak speilet for å presse sin vilje igjennom.

Han vet tydeligvis godt hvordan han skal gjøre det. Ved å benytte den portvoktermakten han i praksis har fått til å kontrollere strømmen av migranter og flyktninger til Europa.

Den akutte flyktningkrisen fikk sin foreløpige slutt gjennom avtalen som ble inngått mellom Tyrkia ogEU i fjor. Erdogan aksepterte at flyktninger og migranter som ankommer Hellas kan sendes tilbake til Tyrkia. EU forpliktet seg på sin side til å ta imot syriske kvoteflyktninger fra leire i Tyrkia.

Problemet er at Erdogan nærmest når som helst kan utløse en ny flyktningstrøm til Europa med de påfølgende sikkerhetsproblemer og terrorutfordringer det kan medføre.

Alt den tyrkiske presidenten trenger å gjøre er å åpne grensene sine og la migranter og flyktninger få reise fra Tyrkia til Europa.

Erdogan vet godt at han har denne makten. Og nå truer han altså med å bruke den. Samtidig gjør han det klart at han dermed vil påvirke det allerede svært høye terrortrusselnivået i Europa.

Den tyrkiske presidentens angrep på europeeres sikkerhet er det foreløpige toppunktet i en flere uker lang konflikt mellom Tyrkia og enkelte europeiske regjeringer.

Tyrkia skal i neste måned holde folkeavstemning om overføring av makt fra parlamentet til presidenten. Hvis forslaget blir vedtatt vil landet i praksis innføre presidentstyre, og Tyrkia er enda et steg nærmere diktaturet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Erdogan kjemper hardt for å få igjennom denne endringen av grunnloven som vil sikre ham enda større personlig makt. Så hardt at han til og med har sendt regjeringsmedlemmer til europeiske land for å drive valgkamp i eksiltyrkiske miljøer.

Men i Tyskland og Nederland møtte Erdogan på uventede problemer. Begge landene satte ned foten ned for denne typen utenlandsk politisk virksomhet.

I Nederland utspilte det seg nærmest en katt-og-mus-lek mellom Tyrkias familieminister utsendt for å drive valgkamp og nederlandsk politi.

Den tyrkiske presidenten liker åpenbart ikke å bli trosset. Han reagerte med å skjelle ut både Tyskland og Nederland på det groveste. Begge lands regjeringer ble sammenlignet med nazister. Deretter ble Nederlands ambassadør utvist fra Tyrkia. Før han nå altså toppet det hele med å true med terror.

Recep Tayyip Erdogan er tydeligvis innehaver av det klassiske, oppblåste selvbildet som gjerne kjennetegner denne typen despoter.

Et mer kuriøst eksempel og hjemlig eksempel på det, er at den tyrkiske ambassaden i Oslo nylig fant å måtte protestere på en karikatur av Erdogan som Aftenpostens tegner Inge Grødum hadde laget. Tegningen var «nedsettende», «støtende» og «fornærmende», skrev ambassaden i et innlegg i avisen.

De fremholdt at tegningen ikke var forenlig «med minimumsstandarder for etikk» og at den «ikke bidrar til forståelse som bør være målet med journalistikk».

Skriver altså de norske representantene for en regjering som massearresterer journalister og undertrykker den frie presse og ytringsfriheten på det groveste.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Karikaturkunsten har tydeligvis fortsatt evnen til å hisse opp autoritære regimer. Og godt er det.

Vi synes regjeringene i Nederland og Tyskland har handlet helt riktig. Hvorfor skal et slikt regime få lov til å drive valgkamp på europeisk jord for innføring av diktatur i eget land?

Den typen udemokratisk propaganda fra en fremmed makt har vi ingen forpliktelse til å akseptere her i et fritt Europa.

Uansett terrortrusler fra den islamske verden.