Jøder var mandag samlet til våkenatt i et jødisk senter i Wyomin til minne om ofrene etter synagogeangrepet i Pittsburgh. Foto: Dave Scherbenco, The Citizens' Voice via AP/NTB scanpix

En varslet massakre

Amerikanske jøder er redde. Det er lenge siden de slo alarm. Nå må resten av verden våkne.

I helgen skjedde det igjen. Jøder ble drept fordi de er jøder. 11 mennesker, blant dem et ektepar og to brødre ble skutt i Pittsburgh lørdag morgen. Det var med sorg og forferdelse vi mottok meldingen om det som trolig er den verste massakren mot jøder i amerikansk historie.

USA har den største jødiske befolkningen i verden, bortsett fra Israel. Squirrel Hill i Pittsburgh huser ett av de største jødiske samfunnene i delstaten Pennsylvania. Ved å velge dette som åsted, sendte gjerningsmannen en melding om at heller ikke der, hvor de er mange og vel etablerte, er jødene trygge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Medlemmene i synagogen «Livets tre» var samlet til høytid, til sabbatsfeiring og navneseremoni for et spedbarn, da en hvit mann kommer inn med automatgevær. «Jøder må dø», roper han og begynner å skyte.

Gjerningsmannen er Robert Bowers (46), en mann med rent rulleblad, men grumsete historikk i sosiale medier. Før angrepet la han ut en rekke antisemittiske meldinger. Han skal blant annet ha sagt at jødene utsetter hans eget folk for folkemord og at han ønsker dem alle døde.

Han skal også ha rettet sterke angrep mot den jødiske hjelpeorganisasjonen Hebrew Immigration Aid Society (HIAS), som ble stiftet i 1881 for å hjelpe jøder som flyktet fra pogromer i Øst-Europa, og som i dag hjelper andre mennesker som flykter fra forfølgelse.

I løpet av helgen har medfølelse og avsky-erklæringer strømmet inn fra hele verden. Det trengs imidlertid kraftigere lut enn sympati og støttende ord. Massakren i Pittsburgh skjer i en kontekst. Det skjer i en tid der antisemittismen er økende over hele verden, ikke minst i USA. I fjor økte hatkriminaliteten rettet mot amerikanske jøder og jødiske institusjoner med hele 57 prosent sammenlignet med året før.

Xenofobi, fremmedfrykt, har lange tradisjoner i det amerikanske samfunnet og har gitt seg utslag i blant annet rasisme, raseskillepolitikk, antisemittisme og antikatolisisme. Når Trump nå møter besk kritikk etter synagogemassakren, er det viktig å huske at massakrer og drap på jøder også har skjedd under andre presidenter.

Det er likevel ikke urimelig å anta at sinte, hvite menn har fått ny selvtillit, fordi landet styres av en mann som selv strør om seg med konspirerende påstander om sine motstandere. Som ser ut til å ha et ytterst fleksibelt forhold til løgn og sannhet. Og som roper på flere våpen, i en situasjonen der nettopp de amerikanske våpenlovene er del av problemet.

Visst har Trump tatt avstand fra antisemittisme, men ikke alltid så klart som man skulle ønske. Det ble for eksempel møtt med vantro da han ikke tok klart avstand fra nynazistiske demonstranter som ropte «jødene skal ikke få erstatte oss», da de marsjerte i Charlottesville i fjor.

Flere amerikanske medier mener at dette var en uunngåelig katastrofe. «Årsaken er et klima der hvite nasjonalister og hatgrupper ikke lenger holdes nede, men tør å vise ansikt», konkluderer en kommentator i Washington Post.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Amerikanske jøder er redde. Det er lenge siden de slo alarm. Nå må resten av verden våkne.

Les også
Verdensledere ber om et oppgjør mot hat etter synagogemassakre i USA
Les også
Paven kaller synagogeangrep for umenneskelig
Les også
Pittsburgh-angriper skal ha sagt at jødene begår folkemord
Les også
Mistenkt i synagogemassakre i USA knyttes til høyreekstrem internettkonto
Les også
Rystet USA flagger på halv stang etter synagogemassakren i Pittsburgh