«Etter et slikt vedtak må det være tillatt å spørre om LOs tillitsvalgte i det hele tatt følger med på hva som skjer i Midtøsten», skriver Vebjørn Selbekk. Bildet er fra LO-kongressen i Oslo. Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix

De som LO ikke vil boikotte

fredag 12. mai 2017

Lederartikkel

I et Midtøsten preget av krig, krise, kaos og religiøs ekstremisme, har LO funnet ut at det er på sin plass å boikotte regionens eneste nasjon med velfungerende demokrati, rettsstat, ytringsfrihet, religionsfrihet og likestilling.

Landsorganisasjonen mener at Norge bør ha økonomisk, kulturelt og akademisk samkvem med diktaturstater, men vil oppheve alt slikt samarbeid med et demokrati. Det er realitetene etter at LOs kongress fredag vedtok punktet om Israel-boikott.

LES: Raser mot LO-boikott

Etter et slikt vedtak må det være tillatt å spørre om LOs tillitsvalgte i det hele tatt følger med på hva som skjer i Midtøsten. Dette er en region som de siste årene nærmest har vært på vei utfor brutalitetens og barbariets avgrunn.

Siden 2011 har flere hundre tusen mennesker blitt drept i den blodige, syriske borgerkrigen. Byer bombes til ruinhauger og millioner drives på flukt. Landets diktator bruker giftgass mot egne borgere.

I 2014 dukket terrorgruppen Islamsk Stat opp i Syria, Irak og Libya og slapp løs et barbari som nesten mangler sidestykke. Vi hører om korsfestelser, fanger i jernbur som brennes eller druknes. Halshugginger filmes i profesjonell HD-kvalitet for å brukes i propagandavideoer for IS.

Men også i land som ikke preges av militær konflikt, er det i mange tilfeller den religiøse ekstremismen og de mørkest middelaldertilstander som rår. LO går ikke inn for boikott av Saudi-Arabia, for eksempel.

LES OGSÅ: – LO skulder til skulder med Israels fiender

De vil de åpenbart fortsette det økonomiske samkvemmet og oljesamarbeidet med denne nasjonen som styres av et av de mest ekstreme islamistiske regimene i verden. Det saudiske kongehuset hugger hoder og lemmer av sine undersotter. All annen religionsutøvelse enn islam er forbudt. Kvinner nektes helt grunnleggende rettigheter og tillates ikke en gang å kjøre bil.

I Iran er det sjiaislamske ayatollaene som rår og står ansvarlig for de grove menneskerettighetsbruddene som preger landet. Iran bidrar til destabiliseringen av nabostatene og det er utbredt frykt for hva regimet egentlig ønsker å bruke atomprogrammet sitt til. Men verken FN eller LO vil boikotte dem.

Også det tradisjonelt mer vestvendte Tyrkia er nå i ferd med å utvikle seg til autoritært diktatur. Landets president Recep Tayyip Erdoğan ser på seg selv som den naturlige lederen av den sunnimuslimske verden og bruker rå makt for å nå sine mål.

LES MER: Melder seg ut av LO i protest mot boikott

Politisk opposisjon og kritisk presse rydder han effektivt av veien. Men politiske fanger og journalister bak lås og slå, gjør tydeligvis ikke inntrykk på LO. Erdogan skal få fortsette sin undertrykkelse av demokrati og ytringsfrihet i fred for norsk fagbevegelse.

I denne regionen der ekstremisme og diktaturer er regelen, finnes det et viktig unntak. En strime av lys i ekstremismen, volden og terrorens mørke. Israel er det eneste demokratiet i dette området som domineres av noen av verdens verste despotiske stater.

Israel er også den eneste rettsstaten. Det eneste landet med ytringsfrihet og en fri presse. Med likestilling mellom kjønnene og beskyttelse av seksuelle og religiøse minoriteteer. Israel er den vestlige verdens ytterste utpost blant muslimske diktaturer.

Og nettopp dette demokratiske unntaket er det LO vil boikotte. De burde skamme seg.

LES OGSÅ: Solberg mener boikott er kontraproduktivt