STRIDENS KJERNE: Den israelske regjeringen har sagt at den ønsker å kaste Al Jazeera ut av Israel. Her fra TV-kanalens kontor i Jerusalem.  Foto: Mahmoud Illean, AP/NTB scanpix

Al-Jazeera bør få bli i Israel

fredag 11. august 2017

Lederartikkel

Det er grunn til å advare mot forslaget om å kaste TV-stasjonen Al-Jazeera ut av Israel.

I hele sommer har muslimske stater med Saudi-Arabia i spissen kjørt en beinhard kampanje mot ørkenemiratet Qatar. De anklager Qatar for å støtte terror og har innført en blokade som nå rammer den lille nasjonen med bare litt over to millioner innbyggere, svært hardt.

LES: Sterke reaksjoner på Al Jazeera-stenging

Beskyldningene om terrorstøtte kommer altså fra det saudiske regimet, som selv er en av de største og rikeste globale sponsorene av voldelig og ekstrem islam.

Den som ønsker å sette seg ytterligere inn i Saudi-Arabias verdensvide spredning av den ekstreme islam-retningen wahhabisme, bør lese boken «Terrorens rike», som kom ut tidligere i år.

Der forteller Norges tidligere ambassadør til Saudi-Arabia, Carl Schiøtz Wibye, i ganske udiplomatiske vendinger om forholdene i profeten Muhammeds fødeland.

LES MER: Ambassadør fant islams skyggeside

Saudi-Arabia og deres blokadekamerater har stilt en rekke krav til Qatar for å normalisere forholdene. Et av de mest smakløse er at Qatar må stenge TV-stasjonen Al-Jazeera som sender fra hovedstaden Doha til hele den arabiske verden.

Denne kanalen er noe så sjeldent i muslimske land som en uavhengig mediebedrift som arbeider etter vanlige journalistiske prinsipper.

Mens de venter på at Qatar skal se seg nødt til å etterkomme kravet, har Saudi-Arabia og Jordan gått til aksjon mot lokalkontorene til Al Jazeera og tvangslukket dem.

Disse to nasjonene har også - i likhet med De forente arabiske emirater og Bahrain - blokkert TV-kanalen slik at innbyggerne i landene deres ikke kan ta inn signalene.

Når man så tenker på at disse statene som nå vil ha bort Al-Jazeera, er nasjoner der pressefrihet er et fremmedord, blir kravet overfor Qatar om å stenge stasjonen toppen av frekkhet.

LES OGSÅ: Al Jazeera varsler rettslige skritt mot Israel

Dessverre er det ikke bare i de arabiske diktaturene at Al-Jazeera nå opplever problemer. Også den israelske regjeringen har i det siste forsøkt å ramme kanalen.

Søndag opplyste israelske myndigheter at de planlegger å legge ned Al Jazeeras kontor i landet og trekke tilbake akkrediteringen til kanalens journalister. Kommunikasjonsdepartementet varslet også at israelske kabel-TV-selskaper vil bli bedt om å blokkere TV-stasjonen.

Kommunikasjonsminister Ayoob Karahar beskylder Al Jazeera for å være et «verktøy» for IS, Hamas, Hizbollah og Iran. Og statsminister Benjamin Netanyahu har sagt at han mener Al Jazeeras dekning av den pågående konflikten i Jerusalem fører til økt vold rundt Tempelhøyden.

Dette er en utvikling vi vil advare sterkt mot. Selvfølgelig kan en fri og uavhengig presse av og til virke frustrerende på makthaverne i et demokrati. Men vi vil minne om at nettopp dette argumentet – det at den jødiske staten er et demokrati – er det beste Israel-argumentet som finnes.

LES: Iransk skribent flyktet til Israel i frykt for straffeforfølgelse

Demokrati-begrepet omfatter politisk frihet og rettsstat, men også ytrings- og pressefrihet. Dette siste inkluderer frihet til å drive journalistisk virksomhet også for medier som myndighetene misliker.

Det forplikter å være regionens eneste demokrati. Også til å handle annerledes enn naboene når det kreves.