Denne sterkt voldelige meldingen ble skrevet for fem måneder siden - og ligger fremdeles i kommentarfeltet under en youtube-video fra et møte i den norske, muslimske ungdomsbevegelsen Islam Net.

Terrorister på gutterommet

tirsdag 27. oktober 2015

Lederartikkel

Våre dagers voldelige rasister eller nynazistiske terrorister behøver ikke delta på et eneste nynazistisk møte.

«La en hvit mann, en av våre martyrer, vandre inn i den salen med 50 fulle magasin og en AK-47 og plaffe dem kaldblodig ned! En etter en. Spreng hver eneste av dem til helvete der de kommer fra.»

Denne sterkt voldelige meldingen ligger i kommentarfeltet under en youtube-video fra et møte i den norske, muslimske ungdomsbevegelsen Islam Net.

Videoen viser flere hundre muslimske ungdommer som er samlet for å høre foredrag og taler i et lokale i Oslo. Det er altså disse personene, de fleste av dem mørkhudet, som det oppfordres til drap på.

Voldsoppfordringen ligger åpent ute på kommentartjenesten til youtube. Med fullt navn og bilde av den som kommer med trusselen. Det har den gjort i over fem måneder nå.

I forrige uke ble denne typen mareritt til virkelighet på Kronan skole i Trollhättan i Sverige. En svartkledd, maskert mann bevæpnet med sverd gikk fra rom til rom og angrep mørkhudede personer.

Les også:

Skoler i Oslo får varslingssystem mot angrep

Sterk polarisering på nettet etter rasistangrep i Sverige  

TERRORIST: Anton Lundin-Pettersson rakk å ta livet av to personer og skade to andre før han selv ble skutt av politiet.

Anton Lundin-Pettersson rakk å ta livet av to personer og skade to andre før han selv ble skutt av politiet. Terroristen døde senere på sykehuset av skuddskadene.

Etterforskningen viser at Lundin-Petterson hadde klare nazi-sympatier. Og at han har blitt radikalisert på sitt eget gutterom.

Sterk polarisering på nettet etter rasistangrep i Sverige  

Gjerningspersoner med en slik profil beskrives gjerne som «ensomme ulver». Men de er ikke ensomme. I våre dager har de et stort nettverk. Forskjellen er bare nettverket deres ikke er fysisk. Det er et nettbasert nettverk.

Våre dagers voldelige rasister eller nynazistiske terrorister behøver ikke delta på et eneste nynazistisk møte. De trenger faktisk ikke å ha snakket med en annen nynazist eller rasist en neste gang. I stedet knytter de sine kontakter i nettets mørke kroker.

På mange måter var det enklere for politiet å holde øye med den nynazistiske utfordringen på 90-tallet da vi hadde med grupper som Boot Boys og Vigrid å gjøre. Da fantes det fysiske møter man kunne overvåke.

Man kunne bruke informanter og infiltratører for å skaffe seg oversikt over hvilke personer som var i faresonen for å bli radikalisert. Så kunne man sette inn tiltakene både overfor den enkelte ungdom og hjemmet. Det var denne fremgangsmåten som politiet brukte med stor suksess for å bryte opp de nynazistiske nettverkene som var et problem her i landet for 15-20 år siden.

Men gutterom-terroristene som radikaliseres i nettets tidsalder stiller politiet over nye, store utfordringer. Materialet er så stort og metodene for å skjule sine spor er så enkle. Det er derfor av største viktighet at politiet får de ressurser og hjemler de trenger for å drive et troverdig forebyggende arbeid tilpasset det 21. århundres teknologiske utfordringer.

I noen tilfeller er dette imidlertid ikke så vanskelig. Det er bare å lese kommentarfelt på youtube. Der ligger det en oppfordring til å gjennomføre en massakre mot norske muslimske ungdommer tilhørende Islam Net-miljøet.

Les også: