Russetida som aldri tok slutt

Kristne har kanskje en tendens til å se djevelen i mye og mangt, men det er ikke vanskelig å se at den onde utretter mye «i flaska».

Igjen fylles medier med de tradisjonelle bildene av nordmenn og andre som raver sanseløst rundt i byer rundt Middelhavet på sommerstid. – Vi har aldri før sett så mye fyll, rapportererSjømannskirken iMagaluf Mallorca.

LES: Ungdom i Syden fester seg syke

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Syden-fylla er dessverre et fenomen som neppe forsvinner, så lenge det går fly til land med varmt klima og billig alkohol. Men i realiteten er Syden bare én av mange arenaer der vi ser en sørgelig mangel på rasjonell omgang med alkohol.

Mange ser ut til å tenke at det alltid er greit å drikke seg overstadig beruset så lenge den sosiale situasjonen tillater det. Da inntrer andre regler, og det som følger kan skrives på kontoen «fyllerør».

Et kjent eksempel er fagsamlinger der vorspielet starter før seminarene og ender i det som er turens «egentlige» mål og mening: Byturen. Voksne mennesker overlater ansvaret til tilfeldigheter eller de få som av en eller annen grunn måtte være edru. Å appellere til ledelse er i mange tilfeller nytteløst, siden de i utgangspunktet har skapt eller lagt til rette for kulturen.

Det er ikke lenger snakk om et glass til maten. Det er ikke lenger en halvliter mens praten går. Det er full ansvarsfraskrivelse fra voksne mennesker. Det er russetida som aldri tok slutt.

Alkohol er for mange forbundet med noe positivt, enten man tenker på smaksopplevelse eller sosial smøring. Men de fleste bør ha fått med seg at det i beste fall er snakk om et tveegget sverd. Mange har smertefullt fått erfare at handlinger faktisk har konsekvenser, selv når man er overstadig beruset. Kristne har kanskje en tendens til å se djevelen i mye og mangt, men det er ikke vanskelig å se at den onde utretter mye «i flaska».

Det er lett å se eksempler på at alkoholen skaper fryktelig mye vondt, særlig når den slippes til i store mengder. Enten det er Syden-fylla, julebord-fylla eller de mer private fyllekulene som skaper en utrygg og vond barndom. Men i vekslingen mellom generasjonene kan avholdssaken fort bli et tillært standpunkt, mer enn en etisk vurdering med utgangspunkt i kristen nestekjærlighet.

LES:En av ti gravide drikker alkohol

For det er lett å glemme at avholdssaken faktisk har en svært sterk rasjonell og human begrunnelse. I tøffe tider kan alkoholen være en farlig venn. I et Norge der mange drakk seg fra gård og grunn eller ble voldelig mot sine nærmeste, var det noen som sa stopp. Dette ville de ikke lenger være med på.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Måtehold ville fungert for de fleste, men ikke for alle. Derfor tok man fullstendig avstand fra alkoholen. Slike medmenneskelige hensyn er fortsatt gode grunner for å avstå fra alkohol.

Det er godt at mange tar ansvar og holder seg edru, slik at de kan hjelpe dem som har fått i seg for mye. Enten det er Sjømannskirken som deler ut vann til dehydrerte Syden-turister, eller edru seminardeltakere som sørger for at kollegaene kommer trygt hjem. Og aksjoner somHelsedirektoratets Hvite uker og organisasjonen Av-og-til hjelper til økt bevissthet om temaet.

Men det er på høy tid at flere arbeidsgivere og ledere ser sitt ansvar. I disse HMS-tider burde det være nokså ukontroversielt å erklære motstand mot noe så destruktivt som et ukritisk inntak av alkohol.