PRIDE: Man kan arbeide for homofiles menneskeverd uten å slutte seg til Pride-bevegelsens agenda, skriver Dagen på lederplass. På bildet ser vi KrFs leder Knut Arild Hareide. Foto: Terje Bendiksby, NTB Scanpix

Hareides krysspress

tirsdag 19. juli 2016

Lederartikkel

KrF har ingen grunn til å skamme seg over sitt syn på ekteskapet. Det bør partiet snarere våge å fremheve med frimodighet.

Gjennom sin deltakelse i Pride-paraden har KrF-leder Knut Arild Hareide havnet midt i et sterkt krysspress. På den ene siden står deler av partiet som er til dels sterkt urolige over de signalene partilederen sender ved sin deltakelse.

Hareide skrev selv i sitt innlegg i Dagen tirsdag for en uke siden at han skulle ønske det fantes et annet forum enn denne paraden, hvor han kunne gitt sin støtte til Orlando-ofrene og deres pårørende. Fordi han ikke fant noen slik arena, valgte partilederen å delta i en parade som er kjent for mye mer enn kamp mot vold og trakassering av homofile. Nå kan KrF stå overfor en potensielt opprivende intern strid frem til neste års landsmøte.

SYNSPUNKT: Enig med Dagen

På den andre siden står de kritikerne som overhodet ikke forstår reservasjonene mot å delta i paraden. I gårsdagens Aftenposten hadde lærer og komiker Sofie Frøysaa et innlegg hvor hun gikk kraftig i rette med KrF-leder Knut Arild Hareide. En kort videoversjon av innlegget hadde i går ettermiddag blitt vist nærmere 700.000 ganger via Aftenpostens Facebook-sider. Det sier litt om det sterke engasjementet i denne saken.

Frøysaas innlegg går inn i et nokså typisk mønster. Enten må man akseptere hele Pride-pakken, eller så er man homofob. Knut Arild Hareide har understreket at Kristelig Folkeparti er nettopp et parti, og at partiets politikk kan finnes i det vedtatte programmet.

Likevel tyr Frøysaa til teologisk argumentasjon når hun retorisk spør: «Var det ikke sånn at Jesus hadde kjærlighet for alle?» Igjen er hersketeknikken tydelig: Det er umulig å ha kjærlighet til homofile mennesker uten å akseptere LHBT-bevegelsens seksualpolitiske agenda.

LES: – Han har tabbet seg ut, 
men han er min venn

For eksempel er det angivelig umulig å opprettholde den veletablerte tanken om ekteskapet som en ordning for mann og kvinne og samtidig utøve nestekjærlighet overfor homofile mennesker. Med en slik tilnærming bidrar Frøysaa til å kneble sine meningsmotstandere.

Onsdag i forrige uke hadde tidligere KrF-byråd Aud Kvalbein et I fokus-innlegg på trykk her i avisen. Standpunktene og analysene hun presenterte er i hovedsak godt kjente for denne avisens lesere. Kvalbein er en ideologisk orientert politiker, og har lenge vært kritisk til deler av ledelsens politikk. Når innlegget denne gangen vakte så stor oppmerksomhet, sier nok det også noe om at hun treffer en nerve som hos en god del KrF-ere i disse dager er ekstra spent.

Midt i dette krysspresset er det Knut Arild Hareide befinner seg. Vi mener fortsatt at han ikke burde ha deltatt i paraden, men heller markert sin støtte til kampen mot vold og trakassering på andre måter. For KrF har ingen grunn til å skamme seg over sitt syn på ekteskapet. Det bør partiet snarere våge å fremheve med frimodighet.

I FOKUS: «Fornyelsen» av Kristelig Folkeparti

Samtidig kan og bør KrF stille seg i første rekke sammen med dem som kjemper mot at homofile skal slippe å bli mobbet og trakassert, og enda mer at de skal slippe å bli angrepet på grunn av sin seksuelle legning.

Kristelig Folkeparti har menneskeverd som en av sine kjerneverdier. Dette gjelder selvsagt også mennesker med en annen seksuell orientering enn den tradisjonelle heterofile. Også Sofie Frøysaa bør akseptere at man kan arbeide for homofiles menneskeverd uten å slutte seg til Pride-bevegelsens agenda.