Fremtiden for kristne bøker

Både e-bøker og salg av fysiske bøker på nett er langt mer fremtidsrettet enn butikksalg.

Bøker påvirker oss. Tekstens makt ligger i at den snakker til oss mens vi leser. Teksten taler til tanker, følelser og oppfatninger i oss. Ofte veksler vi mellom å ta avstand og å identifisere oss med det vi leser. Men like ofte taler den til en mer intuitiv del av oss som vi ikke i samme grad er bevisst på samtalen som foregår.

Mange kristne leser bøker fra sekulære forfattere. Naturlig nok, må en kunne si, fordi de beste forfatterne gjerne finnes i denne kategorien. Som kristne er vi kalt til å anerkjenne kvalitet og glede oss over alt som er vakkert, sant og godt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Likevel er det verdt å stanse opp ved at en stor del av kristne lesere bruker langt mer tid på Nesbø enn bøker som utforsker livet fra et kristent ståsted. Eller, for den saks skyld, selve Teksten – Bibelen. Når vi vet hva en tekst gjør med oss bør det ikke være likegyldig hvilke tekster vi tar for oss.

156 år etter atLutherstiftelsens Bokhandel åpnet, gikk arvtagerenVivo i vår konkurs. Med det er et viktig kapittel i norsk kristen oppbyggelseslitteratur avsluttet. Som vi kan lese i dagens avis ser det ut til at fortellingen ikke er over, men det er fortsatt en stor usikkerhet knyttet til hvordan det neste ­kapittelet skal bli.

Mange har kritisert kristne menigheter for ikke å produsere dyktige fortellere. Fortellinger må vokse frem, og følge sin egen indre struktur, hvis de skal bli troverdige for leseren. En god forfatter kombinerer den gode fortellingen med det gode budskapet, og derfor burde kristne miljø kunne framelske de beste forfatterne.

Spørsmålet som rører seg hos kristne forfattere, forleggere og bokhandlere i dag er: Hva er frem­tiden for den kristne boken? Det burde være et viktig spørsmål for alle kristne. Vi har lenge vært velsignet i dette landet med flere kristne forlag og dyktige, kristne forfattere.

Hvis kristne bøker fremover skal bli marginalisert i butikkhyllene er det ikke vanskelig å forutse at færre vil lese dem. Og dermed mister vi en viktig kanal for kristen vei­ledning, oppbyggelse og trøst.

En ting er sikkert: Samme hvordan en svarer på spørsmålet om fremtidsutsiktene, kommer en ikke unna at internett må være et ledd i den ligningen.Hermon forlag forteller at mens butikksalget har stupt har nettsalget tatt seg markant opp etter at mange kristne bokhandler stengte dørene i mai. Dette gir grunn til optimisme.

Med unntak av kristne stevner, og de kristne bokhandlene som fortsatt er åpne, er internett det store svaret på den kristne bokens fremtid. Både e-bøker og salg av fysiske bøker på nett er langt mer fremtidsrettet enn butikksalg. Sånn sett kan det kanskje langsiktig komme noe godt ut av den ellers triste Vivo-konkursen.

Musikkbransjen så lenge på internett som en trussel. Og mange plateselskap har riktignok gått dukken i de store endringene som har skjedd. Men musikkutvalget som er tilgjengelig for forbrukeren i dag er ikke mindre og neppe dårligere enn før nettets tidsalder. Det er grunn til å håpe at vi om ti år vil si det samme om den bøkene, og den kristne ­litteraturen i særdeleshet.