MEST STEMMER: Liv Hilde og Helge Tønnes Langåker fikk klart flest stemmer blant de fem nominerte til Dagens hederspris 2016. Tirsdag 9. februar mottok de sjekken på 10.000 kroner fra redaktør Tarjei Gilje.  Foto: Tore Hjalmar Sævik

Forbildene i Åkrehamn

lørdag 13. februar 2016

Lederartikkel

Bak avisoverskriftene og Facebook-oppdateringene finnes det mange slike hverdagshelter som gjør en svært beundringsverdig innsats. Uselvisk og selvoppofrende.

LES: Hedres for enestående ungdomstilbud

Tirsdag satte kollega Tore Hjalmar Sævik og jeg oss i bilen og kjørte noen timer sørover til Åkrehamn på Karmøy. Anledningen var at ekteparet Liv Hilde og Helge Tønnes Langåker hadde vunnet avstemningen og skulle tildeles Dagens hederspris 2016. Det ble en minneverdig opplevelse. Ekteparet har vært involvert i kristent ungdomsarbeid i over 20 år, men fikk prisen for det de har drevet med siden de i 2010 startet en grein av den internasjonale organisasjonen Young Life.

Da vi ankom Åkrehamn var mellom 150 og 200 ungdommer samlet i kjelleren i Åkrehamn bedehus. Stemningen var stor da de forstod at det var deres egne ledere som ble tildelt prisen på 10.000 kroner. Det er et poeng for oss ved disse tildelingene at vi møter prisvinnerne på deres egen hjemmebane, midt i den hverdagsinnsatsen som begrunner tildelingen.

Og akkurat slik ble det. Det var både oppmuntrende og gripende å treffe Liv Hilde og Helge Tønnes, de andre voksne medarbeiderne, og ikke minst å se de mange ungdommene som var samlet på en vanlig tirsdagskveld.

Liv Hilde og Helte Tønnes' egne barn er voksne og har flyttet hjemmefra. Sånn sett har ikke ekteparet noen «egeninteresse» av å ta imot nærmere 100 ungdommer hjemme i sitt eget hus på jevnlig basis. De har heller ikke noen slik egeninteresse av at det fire-frem kvelder i uken kommer innom en hel håndfull ungdommer. Det setter sitt preg på hverdagen, men det er slik de har valgt å leve. Det er nettopp slike voksne vi trenger!

28. januar uke anmeldte jeg Torbjørg Oline Nylis viktige bok «Etterlysning: Åndelige foreldre» her i avisen. Det tok ikke lang tid før jeg kom til å tenke på den da vi snakket med prisvinnerne. For det er nettopp slike som ekteparet Langåker Nyli etterlyser. Voksne mennesker som er villige til å slippe ungdommer inn på livet, som er villige til å gi av sin egen tid. Helge Tønnes fortalte at noen på hans egen alder hadde snakket om at det kunne være en god ide å starte ungdomsarbeid også i helgene. Fritt gjengitt svarte han kontant at «da må du selge hytten din først.»

Går det an å snakke om dette uten å appellere til dårlig samvittighet? Jeg håper det. For målet er ikke å bekjempe verken hytteturer eller båtliv. Jeg er selv glad i begge deler. Men det må være lov å spørre om hvilke prioriteringer vi gjør. For noen år siden fikk min morfar Olav Lunde kongens fortjenstmedalje i sølv for mer enn 40 års innsats i søndagsskolen. Det er vanskelig å sette seg inn i omfanget av en slik innsats. Svein Ludvigsen ledet YA, ungdomsarbeidet i Bergens Indremisjon, gjennom en hel generasjon. Omtrent hver eneste fredag, nyttårshelg og påskehelg ble tilbrakt med tenåringene. Slike forbilder er vel verdt å strekke seg etter. Ikke først og fremst ved å kopiere det de gjorde i og for seg, men enda mer ved å la seg inspirere av det som inspirerte og motiverte dem.

I Åkrehamn er bedehuset basen, ved siden av ekteparet Langåkers hjem. Men arbeidet har støtte fra flere av menighetene og forsamlingene i området. Her lå det også en ekstra læring for oss fra Dagen. Åkrehamn ligger mellom Bergen og Stavanger, og vi må innrømme at vi ofte ikke får med oss det som skjer utenfor vår egen umiddelbare horisont. Sannheten er at alle de fem finalistene i kåringen av årets hederspris fortjener heder.

Bak avisoverskriftene og Facebook-oppdateringene finnes det mange slike hverdagshelter som gjør en svært beundringsverdig innsats. Uselvisk og selvoppofrende. Mennesker som velger å oppgi noe av bekvemmeligheten og velværet for å hjelpe unge mennesker til en bedre tilværelse, og aller viktigst: For å hjelpe dem til å bli kjent med Jesus Kristus, han som fremdeles kan forandre liv og frelse oss for både tid og evighet. Midt i en travel hverdag og inntrykk fra mange kanter er det vel verdt å minne om akkurat det.

Så det var to oppløftede Dagen-medarbeidere som satte seg i bilen med kurs hjemover på tirsdag. I morgen formiddag har ungdomskafeen ansvaret for møtet i Åkrehamn bedehus. En av årets hedersprisvinnere skal holde andakt. Gud velsigne dere, Liv Hilde og Helge Tønnes.