Bildet viser en demonstrasjon i Trondheim, 1. mai i fjor. Illustrasjonsfoto: Ned Alley, NTB Scanpix

Folk slår ring om søndagen

onsdag 25. mai 2016

Lederartikkel

Folket sier klart nei til utvidet søndagshandel. Hele to av tre mener at åpningstidene på søndager bør være som nå eller strammes inn.

Dette kommer frem i en undersøkelse utført av Norstat for Vårt Land. Det er enda en bekreftelse på at nordmenn flest setter pris på dagens ordning der butikkene i hovedsak er stengt på søndagene.

LES: To av tre ønsker ikke utvidet søndagsåpent

Da er det ganske så arrogant av bransjen å argumentere med at folk egentlig ikke mener det de sier. «Uavhengig av hva folk sier i undersøkelser, øker søndagshandelen. Det er åpenbart at folk vil handle på søndagene», uttaler Jan Frode Johansen, administrerende direktør i Rema Franchise, og får støtte fra både Bunnpris og Joker.

Det bransjen forsøker å fremstille som en selvmotsigelse, er slett ikke det. For det er klart at økt tilgjengelighet gir økt etterspørsel. Det vet bransjen, og det er derfor de så gjerne vil bruke søndagen til å ekspandere.

Det store spørsmålet er likevel hvordan vi som samfunn vil ha det. Det handler om politiske valg, om å sette noen grenser, fordi det er til fellesskapets beste.

Dagligvarebransjen har lenge drevet et råkjør for å få åpne butikkdørene også på søndagene. Dette har utartet til en situasjon der gjeldende regelverk er blitt tøyd til bristepunktet, der konkurrenter har politianmeldt hverandre, beskyldninger har haglet og ungdommer er blitt hyret inn til å løpe for å hente varer bak sperrebåndene til søndagshandlende kunder.

LES OGSÅ: Frykter snikinnføring av søndagsåpne butikker

Lanseringen av den såkalte «søndagsplakaten» for en måned siden, for å sikre lik praksis, ser så langt ikke ut til å ha ønsket effekt. I pinsen holdt Rema 1000 en rekke butikker åpent med sperrebånd, i følge dem selv for å vise misnøye med konkurrenten Norgesgruppen. Dette provoserte både LO, arbeidsgiverorganisasjonen Virke og preses i Den norske kirke, Helga Haugland Byfuglien.

Den sittende regjeringen ønsker å åpne for søndagshandel, men statsminister Erna Solberg har erkjent at dette er en sak de ikke har flertall for. Da må regjeringen sørge for at dagens lovverk respekteres. Snikinnføring av søndagsåpne butikker er en særdeles dårlig løsning. Her deler vi bekymringen som er uttrykt fra KrF, Sp og Ap. Både regjeringspartiene og bransjen må ta inn over seg at søndagsåpne butikker er en reform folket ikke vil ha. Det viser Norstat-undersøkelsen med tydelighet.

Som kristne vil vi fremholde verdien av hviledagen som Guds gode ordning for menneskene. Samtidig er dette en ordning som det er lett å argumentere allment for.

Vi trenger en dag som er annerledes, der vi kan hente nye krefter og være sammen med familie og venner. Det et er en verdi at folk flest har fri på den samme dagen. Dette er godt for relasjonene våre i en ellers hektisk hverdag. Det er også godt for oss at ikke alle dager er like, at der er en dag med lavere puls.

LES MER: Helleland vil se på søndags-loven på nytt

Selv om det allerede i dag er mange som må arbeide på søndager, er denne dagen likevel vesentlig forskjellig fra ukens øvrige dager. Og det er godt for dem som jobber i bransjen, og som ofte har ugunstige arbeidstider selv med dagens ordninger, at de og barna deres vet at de i alle fall har fri på søndag.

Slik vil vi fortsatt ha det, mener altså to av tre nordmenn.