Illustrasjonsfoto: Matt Bargar/CC/Flickr

En handleliste for israelvenner

mandag 6. juni 2016

Lederartikkel

Hver gang man kjøper israelske produkter tar man egentlig et standpunkt for frihet, demokrati og solidaritet.

Palestinakomiteen har i flere år jobbet hardt med å dokumentere salg av israelske varer i Norge. Og de har gått systematisk til verks. De har undersøkt, analysert og samlet informasjon. Så har de vært ute i felten. Besøkt butikker og henvendt seg til leverandører.

Og selv når resultatene var innsamlet, så var ikke arbeidet over. For nå skulle funnene presenteres digitalt på Palestinakomiteens hjemmesider. Over­sikten skulle gjøres interaktiv. Man skulle få ­mulighet til å søke på ulike varegrupper og få opp de israelske produktene.

Resultatet er imponerende. Palestinakomite­en har skjenket norske israelvenner en gedigen handlel­iste. Vi snakker rett og slett om den beste, mest omfattende og mest brukervennlige oversikt­en over israelske varer som selges i Norge og hvem det er som selger dem.

En gullgruve for forbrukere som er opptatt av å kjøpe israelske produkter. ­Organisasjoner som Med Israel For Fred og ICEJs norske avdeling burde umiddelbart linke direkte til denne oversikten på Palestinakomiteens nettsider.

LES: Ble Israel-venn av Israel-boikott

Vi skylder kanskje i rettferdighetens navn å ­gjøre oppmerksom på at Palestinakomiteen nok kan ha hatt andre hensikter med sin oversikt enn å gi norske israelvenner kjøpsanbefalinger. Deres ønske har nok heller vært at folk skulle avstå fra å kjøpe israelske produkter. Og det føles muligens litt bittert at boikottlisten laget for innsamlede midler, nå i stedet blir en handleliste for Israels venner.

Men vi synes ikke det er noen grunn til å henge med hodet. For denne boikottkampanjen mot ­Israel har jo som kjent ikke vært noen suksess uansett. Norsk import fra Israel går jo opp år for år. 
I fjor økte den for eksempel mer enn gjennomsnittlig import fra andre land.

Så da er det jo bra at den listen som det er lagt ned så mye ressurser i å lage, i hvert fall kan brukes til noe. Nå kan den benyttes av folk som er opptatt av frihet, demokrati og solidaritet. For hver gang man kjøper israelsk så tar man egentlig et standpunkt for disse verdiene.

Vi vil nemlig gi Palestinakomiteen rett i en ting. Det er ikke uviktig hvilke produkter vi kjøper. Man kan gjøre et verdivalg også i fruktdisken. Det er selvfølgelig bedre å ta med seg klementiner fra ­demokratiet Israel enn samme produkt dyrket i det islamske eneveldige diktaturet Marokko.

LES OGSÅ: – Sympatien for Israel har økt i Norge

Det landet driver for øvrig en blodig okkupasjon av nabolandet Vest-Sahara. En konflikt ­verdenssamfunnet bryr seg null og niks om.

Siden Palestinakomiteen har vært så greie, så skal de få noe tilbake her på slutten. Et forretningstips. Helt gratis.

Kanskje hadde det vært en ide å sett opp en ­betalingsmur foran listen med israelske produkter? Vi tror mange israelvenner faktisk ville vært villig til å betale for en så brukervennlig oversikt over hvor man kan drive solidarisk handel.

Men foreløpig er altså denne digitale bruker­tjenesten for israelvenner altså helt gratis. Så logg deg på.