Bibelversene som forsvinner

I den nye ekteskapsliturgien er man henvist til å kun bruke bibelvers som ikke handler om ekteskapet.

I dag skalKirkemøtet i Trondheim debattere spørsmålet om å lage en nyvigselsliturgi for likekjønnede par. Selve avstemningen er ikke før mandag, men helt siden kirkevalget i fjor høst har det vært klart at det er flertall for å innføre en slik liturgi.

Det meste tyder på at den kjønnsnøytrale liturgien vil bli innført ved siden av den opprinnelige og originale liturgien som gjelder i dag. Prester vil altså fortsatt få anledning til å vie par ut fra dagens liturgi. Foreløpig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dette er tross alt bedre enn primærstandpunktet til Åpen Folkekirke, som i praksis sitter med makten på kirkemøtet. De ønsker som kjent å fjerne dagens vigselsliturgi helt og erstatte den med den nye kjønnsnøytrale liturgien som skal innføres.

Uansett er dette et vedtak som det er grunn både til å beklage og til å ta sterk avstand fra. Det vi er vitne til i Trondheim i disse dager, er en kristen kirke som selv er med på å pulverisere den kristne forståelse av hva et ekteskap er. Vi snakker om en frivillig og selvpåført avkristning av ekteskapsbegrepet.

I så måte er det ganske illustrerende at den nye ekteskapsliturgien vil måtte være kjemisk fri for bibeltekster som handler om det som skal inngås, altså et ekteskap. Man kan rett og slett ikke bruke noen av de versene fra Skriften som handler om ekteskapet.

I dag leser presten følgende bibeltekster om ekteskapet i kirken:

«Det står skrevet i Første Mosebok: Gud skapte mennesket i sitt bilde, i Guds bilde skapte han det, til mann og kvinne skapte han dem. Gud velsignet dem og sa til dem: Vær fruktbare og bli mange, fyll jorden og legg den under dere (1 Mos 1,27-28). Og vår Herre Jesus Kristus sier: Har dere ikke lest at Skaperen fra begynnelsen av skapte dem til mann og kvinne og sa: Derfor skal mannen forlate sin far og sin mor og holde seg til sin hustru, og de to skal være ett. Så er de ikke lenger to; deres liv er ett. Det som Gud altså har sammenføyd, skal mennesker ikke skille (Matt 19,4-6).»

Hvorfor blir disse tekstene så ubrukelige i den fremtidige ekteskapsliturgien? Det er jo helt åpenbart. De handler utelukkende om ekteskapet som en ordning mellom en kvinne og en mann.

Skal man altså lese fra Bibelen i forbindelse med inngåelse av likekjønnede ekteskap - og det har vi forstått at man har intensjoner om å gjøre - så må man altså finne tekster som handler om noe annet. For man vil nok neppe velge å bruke noen av versene som faktisk omtaler homofilt samliv. De er jo som kjent ikke akkurat egnet til å fremkalle den ønskede feststemningen.

I ekteskapsseremonien er man altså henvist til å kun bruke bibelvers som ikke handler om ekteskapet. Men også disse bibelversene vil man være nødt til å vri, vrenge og bende på for å få dem til å passe inn i en homofil ekteskapsinngåelse. For ingen vers i Bibelen handler om noe slikt. Man er rett og slett nødt til å få bibeltekstene til å bety noe annet enn de faktisk betyr.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Og da er vi inne på sakens kjerne. Den kjønnsnøytrale ekteskapsliturgien vil bli et ektefødt barn av den liberale teologi. For det er dette som er liberalteologien i et nøtteskall: Å få Bibelen til å si noe annet enn den sier.

I dette tilfellet faktisk det motsatte av det den sier.