Det er farlig å være ateist

I enkelte land kan man faktisk dø av det.

Dagens lesere kjenner godt til den kristne fembarnsmorenAsia Bibi som til sommeren har sittet på dødscelle i Pakistan i åtte år.

Der sitter hun dømt til døden for angivelig å ha hånet islams profet Muhammed. Under et opphetet ordskifte med noen muslimske kvinner i landsbyen skal Bibi ha sagt de skjebnesvangre ordene:

«Jeg tror på Jesus Kristus som døde på korset for menneskehetens synder, men hva ha deres profet Muhammed noen gang gjort for å frelse menneskeheten».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ifølge pakistansk blasfemilovgivning er dette en forseelse så stor at Asia Bibi skal ende sitt liv i galgen, henrettet ved henging.

I en annen celle i samme land sitter Ayaz Nizami. Også han risikerer dødsstraff for blasfemi, men på et annet grunnlag og med mye mindre internasjonal oppmerksomhet. Nizami har tidligere vært visepresident i den pakistanske organisasjonen for ateister og agnostikere. I mars i fjor ble han arrestert anklaget for å ha spredt antiislamsk materiale på internett.

Fengslingen av Ayaz Nizami skapte stor oppstandelse i sosiale medier i Pakistan. Men ikke for å få ham frigitt. Nei, emneknaggen #HangAyazNizami - heng Ayaz Nizami - var på et tidspunkt en av de mest populære på blant annet Twitter i Pakistan.

Å bla seg igjennom noe av dette materialet, som ligger lagret på flere ulike nettsteder, er som å kaste et blikk ned i det religiøse hatets avgrunn. Det beskrives hvordan denne gudsfornekteren bør slepes gjennom gatene i Karachi før han henges. Eller hvordan man kanskje i stedet bør drille et hull i hodet hans med en runde ammunisjon fra et automatvåpen.

Og sjansen er faktisk til stede for at de pakistanske Twitter-brukerne kan få sin blodtørst oppfylt. Nizami risikerer virkelig å bli hengt. Pakistan er nemlig et av 13 muslimske land der ateisme eller gudsfornektelse er en så alvorlig forbrytelse at det kan gi dødsstraff. Det gjelder i tillegg Afghanistan, Iran, Malaysia, Maldivene, Mauritania, Qatar, Saudi-Arabia, Somalia, Sudan, De Forente Arabiske Emirater, Jemen og enkelte muslimske delstater i Nigeria der de har innført sharia-lovgivning.

Dessverre kan også tilværelsen for ateister ofte være enda farligere utenfor fengselet enn innenfor. Siden 1990 er minst 67 personer blitt drept som følge av udokumenterte blasfemianklager i Pakistan.

I Bangladesh - der ateisme forøvrig i utgangspunket ikke er straffbart - har det de siste årene vært en bølge av drap på fritenkere og ateister som har brukt sosiale medier til å spre sine tanker. Det mest fremtredende drapsofferet er Avijit Roy. Han ble i 2015 hakket til døde med machetekniv da han var på vei tilbake til sitt hjem i hovedstaden Dhaka sammen med sin kone. Roys forbrytelse var at han hadde opprettet et nettforum for humanister, skeptikere og ateister.

Disse få eksemplene viser hvor farlig det er å være ateist i store deler av den muslimske verden. Livsfarlig faktisk. Dagen er en avis som er opptatt av trosfrihet. Som kristen avis kjemper vi for våre forfulgte trossøsken i islamske land. Men frihet til ikke å tro, til å være ateist, er faktisk også en viktig del av trosfriheten. Den friheten undertrykkes og den må vi også kjempe for.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For også vi som tror har et ansvar for å stå opp for religionsfriheten til de som ikke tror.

 

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg avDagen.