Tillit til den gode vilje

Norsk bistandsmiljø bør ta Røde Kors-saken som en gratis vekker.

VG avslørte denne uken atNorges Røde Kors tidligere i år har feilinformert om sin innsats blant jordskjelvofre i Haiti i 2010. Denne feilinformasjonen ble brukt for å få givere til å bidra. Det er en alvorlig sak.

VG har tatt utgangspunkt i en såkalt skryteliste på Norges Røde Kors sine nettsider. Der fortalte organisasjonen blant annet at de hadde bygget 1.000 hjem, 25 treningssentre og fire blodbanker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det korrekte er at Norges Røde Kors har bygget 700 midlertidige hjem. Ingen av blodbankene er finansiert med norske midler, og heller ikke treningssentrene. Treningssentrene var forøvrig ikke nye, med unntak av to.

Det som kommer frem er så alvorlig at redaktør Bjørn H. Amland i tidsskriftet Development Todaymener at Røde Kors Norge bør be om unnskyldning overfor sine givere. Flere andre bistandseksperter istemmer kritikken.

Det var et grundig graveprosjekt avisen presenterte denne uken. Det bør legges merke til også i kristne bistandsmiljø. For den som forvalter givermidler, lever av tillit. Og om tilliten rokkes ved, vil det kunne føre til nedsatt givervilje. Den som er skadelidende av en nedgang i bistandsmidler, er i realiteten de mest utsatte og marginaliserte.

Det finnes ingen lovbestemmelser som sier direkte hvordan man skal gå frem om man vil samle inn penger i Norge. Men gjennom stiftelsenInnsamlingskontrollen, som ble etablert i 1991, har man innført noen grunnleggende krav til regnskapsregler og ekstern kontroll.

Det stilles også krav til at pengene går til formålet. Innsamlingskontrollen er en frivillig ordning, og kravene gjelder alle aktører som registrerer seg.

IInnsamlingskontrollens etiske retningslinjer kommer det klart frem at organisasjoner som samler inn penger har plikt til å skape en omfattende forståelse av de aktuelle prosjekt, gjennom «relevant, sannferdig og lett forståelig informasjon».

Det står også at informasjon om organisasjonens innsamlingsmål og oppnådde resultater skal finnes tilgjengelig på organisasjonens nettsider.

Røde Kors Norge har erkjent feilinformasjonen. Tilsynelatende har feilen ligget i informasjonsarbeidet, selv om VGi andre saker avslører det som ser ut til å være kritikkverdige forhold også i kontraktene som ble brukt etter det tragiske skjelvet i 2010. Det er uansett all grunn til å tro at organisasjonen har fått en vekker av den journalistiske behandlingen deres arbeid har fått.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nå håper vi at VG-saken fører til samtaler på alle nivå i bistands-Norge. Ikke fordi det foreligger konkrete grunner til å tro at det gjøres feil. Men når en kjempe som Røde Kors Norge kan tillate seg å begå så alvorlig misinformasjon, bør det tjene som en gratis vekker for resten.

Det skal være åpenhet og redelighet rundt penger som samles inn til bistand og veldedige formål. Tillit er en skjør vare, og de negative konsekvensene av synkende giverglede er store.