LEDERARTIKKEL: «Kanskje det er på tide å minne om Russlands invasjon av Krim-halvøya i 2014? Den handlingen fikk flere land til å true med boikott av fotball-VM», skriver Dagen på lederplass. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Glansbildet og skyggesidene

Glandsbildet av Russland som Putin har forsøkt å skape med fotball-VM har mørke skyggesider.

Søndag avsluttes det månedslange VM-sluttpillet i Russland med finalen i Moskva. Millioner på millioner av TV-seere verden rundt har latt seg rive med og engasjere, har jublet og fortvilet over dramaene som har utspilt seg på det kunstige, grønne underlaget.

11 byer har vært vertskap for mesterskapet der mye fokus har vært rettet mot ny teknikk som er tatt i bruk for å få rettferdige dommeravgjørelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Samtidig med fokus på rettferdighet i idretten har andre avgjørelser falt i offentlige domstoler rundt om i verdens største land. I VM-byen Nizhny Novgorod ble to afrikanske studenter bøtelagt og bortvist fra byen forrige uke. Det skjedde samtidig med at Kroatia og Danmark gjorde opp seg imellom i åttedelsfinalen i samme by.

Grunnen til bortvisningen? De to skal ha opptrådt i en video, tatt opp på en gudstjeneste i byens pinsemenighet. Dessuten ble de anklaget for å ha drevet ulovlig misjonsvirksomhet.

Advokaten til pinsevennenes sammenslutning i Russland, Vladimir Ozolin, uttaler til organisasjonen Forum 18 at anklagene er «komplett ulovlige».

Forum 18, som overvåker religionsfriheten i de tidligere Sovjet-republikkene, påpeker at rettshåndhevende organer har økt presset mot protestantiske kristne i Nizhny Novgorod-regionen.

De bruker både den såkalte «anti-misjonerings-loven» og innvandringsloven for å straffe kirker og deres medlemmer for aktiviteter der de inviterer studenter til samlinger og legger ut videoer av tilbedelse på sosiale medier. De to utviste studentene var begge tatt opp ved det medisinske fakultetet i den russiske byen.

I Nizhny Novgorod sitter også en av landets mest kjente YouTube-aktører, 24 år gamle Maria Tsjistjakova. Til NRK.no sier hun at hun er redd for å bli fengslet hver gang hun legger ut nye, samfunnskritiske og ironiserende video-klipp.

Hun er klar i sin dom over det pågående VM-sluttspillet: På en side er det gøy, men på den andre siden er det fryktelig trist.

– Det er som en narkose for alle at Russland vant to kamper. Under denne narkosen økes momsen med to prosent, og pensjonsalderen økes. Under narkosen bryr ikke folk seg om disse endringene, hevder «Mari Govori», navnet hun er kjent under på Internett.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I liksom-demokratiet Russland ble Vladimir Putin gjenvalgt som president i mars med 77 prosent av stemmene. Valget foregikk uten reell motstand i og med at opposisjonspolitikere er blitt fengslet og trakassert. Samtidig har myndighetene gått langt for å innskrenke pressefriheten.

I rekken av brudd på menneskerettighetene, føyer altså brudd på religionsfriheten seg inn som ytterligere bekreftelse på at dagens president ikke har klart å kvitte seg med arven fra landets tidligere diktatorer.

Kanskje det er på tide å minne om Russlands invasjon av Krim-halvøya i 2014? Den handlingen fikk flere land til å true med boikott av fotball-VM. De tankene har vært fraværende under årets mesterskap.

Glandsbildet av Russland som Putin har forsøkt å skape med fotball-VM har mørke skyggesider.

Les også
Disse VM-spillerne er åpne om troen sin
Les også
Kristne protestanter forfølges i russisk VM-by
Les også
Palestinsk aksjon mot Lionel Messi
Les også
Livets Ord åpner dørene under fotball-VM
Les også
Chelsea-eier blir israelsk statsborger